Vláda otvorila dvere migrantom. Tisíce cudzincov bude mať možnosť pracovať na Slovensku

Proces prijímania cudzincov do niektorých profesií bude jednoduchší. Vláda totiž v štvrtok na návrh rezortu práce schválila dve nariadenia, ktorými sa zefektívňuje proces prijímania ľudí vybraných tretích krajín v profesiách ako sú vodič autobusu alebo vodič ťažkého nákladného vodidla, kamiónu, ale tiež v niektorých profesiách v automobilovej výrobe.

29.02.2024 11:05
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (7)

Sektor dopravy dlhodobo vykazuje nedostatok tejto pracovnej sily a týmito opatreniami by sa mal celý proces získania nových zamestnancov urýchliť. „Cieľom je zvýšiť počet národných víz v profesii vodič autobusu z najviac dvesto na najviac dvetisíc ročne a v prípade vodičov nákladného vozidla, kamiónu z najviac dvetisíc na najviac päťtisíc ročne,“ uvádza rezort práce. Zároveň sa rozšíria tieto pravidlá aj o ľudí z Indie, Indonézie, Nepálu a Filipín.

V oblasti priemyslu navrhuje ministerstvo práce zvýšiť počet víz z najviac dvetisíc na najviac desaťtisíc ročne. Upravuje tiež podmienky minimálneho obdobia usadenia zamestnávateľa zo štyroch na tri roky.

Biedronka. Čítajte viac Predaj slovenských potravín v ohrození? Ultralacný poľský reťazec Biedronka môže zatriasť naším trhom

Za zamestnávateľa možno považovať podľa rezortu práce aj agentúru dočasného zamestnávateľa s podmienkou verifikácie zoznamu štátnych príslušníkov tretích krajín užívateľským zamestnávateľom. Na základe doteraz platného nariadenia vlády, boli agentúry dočasného zamestnávania vylúčené z možnosti zamestnať cudzincov na základe národných víz a z tohto dôvodu značná časť zamestnávateľov prístup k národným vízam nemohla využiť.

„Zapojením agentúr dočasného zamestnávania do národných víz očakávame výrazný nárast záujmu o ich vydávanie,“ konštatuje rezort práce. Nové podmienky majú platiť aj pre ľudí z Indie.

Ministerstvo práce prichádza s týmito opatreniami vo forme nariadenia na obdobie nasledujúcich mesiacov kým nenadobudne účinnosť novela zákona o pobyte cudzincov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #víza #pracovné miesto #migrant