Veľká skupina zamestnancov môže zarábať výrazne viac. Tomáš avizuje zmeny v minimálnej mzde

Do konca budúceho týždňa predloží ministerstvo práce do pripomienkového konania návrh novely, aby sa minimálna mzda počítala ako 60 % z priemernej mzdy. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to avizoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). V súčasnosti je automat nastavený na úrovni 57 % priemernej mzdy.

16.03.2024 14:01
erik tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas)
debata

„Musíme z pozície štátu urobiť niečo, aby sa mzdy zvyšovali. Štát má málo pák, jednou z nich je tlak na minimálnu mzdu,“ priblížil Tomáš. Na základe nových pravidiel by podľa aktuálnych odhadov mohla minimálna mzda v roku 2026 dosiahnuť 920 eur a v roku 2027 sa už bude blížiť k hranici 1000 eur.

Ľudí pracujúcich za minimálnu mzdu nie je podľa ministra až tak veľa a nerobí to ani „vrásky“ zamestnávateľom, s ktorými chce o téme diskutovať na tripartite. „Možno viac budú vyvolávať otázky príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov, ktoré sú napojené na minimálnu mzdu. Ale my tam nemienime uhnúť. Myslíme si, že človek, ktorý pracuje v neštandardných časoch, by mal mať aj nadštandardné príplatky,“ argumentoval Tomáš.

Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš sa pochytil s ekonómom o minimálnej mzde. Analytik upozorňuje pred stratou tisícok miest

Opozičný poslanec Štefan Kišš (PS) upozornil, že nejde o peniaze, ktoré by išli zo štátneho rozpočtu, ale musia ich zaplatiť zamestnávatelia. V niektorých prípadoch sa tak môže stať, že sa kvôli relatívne vysokej minimálnej mzde niektoré pracovné miesta nevytvoria. Dôležité je preto situáciu analyzovať a uistiť sa, že k takémuto efektu nedôjde.

„V takom prípade sa nedá povedať, že by to bolo nejaké zlé opatrenie. Je pravda, že u nás je nastavený automat relatívne vysoký v porovnaní s inými krajinami. Ale zdôrazňujem, stačilo by sa uistiť, že nedôjde k tej negatívnej časti. Samotný fakt, že to tlačí na vyššie mzdy, je vítaný,“ doplnil Kišš.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Vyššia minimálna mzda aj viaceré dávky, ale aj dane. Čo prinesie rok 2024?

V súvislosti s nedostatkom pracovnej sily na Slovensku minister práce avizoval prípravu legislatívy, ktorá by uľahčila proces prijímania pracovníkov z tretích krajín. „Ale treba povedať, že z takých krajín, ktoré si bude Slovensko vyberať, s ktorými má dobré skúsenosti,“ zdôraznil. Nová právna úprava by mala byť pripravená do leta. Súčasťou pravidiel už v súčasnosti je a aj do budúcnosti bude, že nemôže dôjsť k znevýhodneniu slovenských pracovníkov na úkor lacnejšej pracovnej sily zo zahraničia, podčiarkol Tomáš.

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Erik Tomáš