Minister Tomáš sa pochytil s ekonómom o minimálnej mzde. Analytik upozorňuje pred stratou tisícok miest

Záväzok určiť minimálnu mzdu ako 60 % priemernej mzdy je zakotvený v Programovom vyhlásení vlády (PVV) SR. Nie je to v európskej smernici, a tak minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) smernicu chápe správne. Uviedol to pre TASR v reakcii na vyjadrenie analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Róberta Chovanculiaka, že európska smernica dáva len nezáväzné odporúčania a nepredpisuje žiadnej krajine presnú výšku ani zvýšenie minimálnej mzdy.

15.01.2024 14:02
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (9)

Chovanculiak takisto upozornil na to, že zrýchľovanie rastu minimálnej mzdy prinesie nečakané nárasty ceny práce pre viacerých zamestnávateľov. Zhorší sa tým aj podnikateľské prostredie a vytvoria sa potenciálne riziká v časoch ekonomickej neistoty. Vláda by mala podľa Chovanculiaka zastaviť akékoľvek legislatívne zámery ďalšieho zvyšovania pomeru minimálnej mzdy k priemernej mzde a rozširovania kolektívnych zmlúv.

rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Čítajte viac Vyše 200-tisíc zamestnancom razantne stúpnu mzdy. Najnižšie zárobky čakajú zmeny

„Róbert Chovanculiak by mal stanoviská rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny analyzovať s porozumením. Zvýšenie minimálnej mzdy zvýši príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov, a zároveň vytvorí tlak na zvýšenie miezd ako takých,“ reagoval rezort práce.

Tomáš začiatkom januára informoval, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje legislatívu, ktorá má upraviť mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Mala by sa stanoviť automaticky ako 60 % priemernej mzdy. Podľa odhadov by tak minimálna mzda dosiahla v roku 2026 úroveň približne 920 eur a 970 eur v roku 2027.

INESS upozorňuje, že slovenská minimálna mzda patrí medzi najvyššie v EÚ vzhľadom na mzdovú úroveň v krajine. Zároveň sú na Slovensku veľké regionálne rozdiely. Vysoká, plošná minimálna mzda teda negatívne vplýva na zaostávajúce regióny.

„To potvrdila aj empirická štúdia Ministerstva financií SR, ktorá hovorí o strate práce pre 14.000 ľudí, predovšetkým z chudobných oblastí, pri zvýšení minimálnej mzdy o 5 % počas rokov 2010 až 2018. Ďalším dôvodom proti zvyšovaniu tohto pomeru je naviazanie výšky príplatkov za prácu v noci a cez víkend na hodnotu minimálnej mzdy na Slovensku,“ dodal Chovanculiak.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #platy