Kamenický obmedzil novú daň. Niektoré sladené nápoje nebudú drahšie, o ktoré ide?

Ministerstvo financií ustupuje. Daň zo sladených výrobkov sa nebude uplatňovať tak široko, ako vláda pôvodne zamýšľala. Zo zoznamu produktov, ktoré budú podliehať dani, totiž vypadnú viaceré skupiny produktov, ktoré tam pôvodne boli.

13.05.2024 16:22
SR MF Fico kontrolný deň BAX Foto: ,
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický.
debata (12)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Rezort financií tak pri dani zo sladených nápojov ustúpil kritikom. Ministerstvo pod vedením Ladislava Kamenického (Smer) napokon uznalo, že niektoré sladené nápoje sú rádovo škodlivejšie ako iné. V praxi to znamená, že vyškrtnú zo zoznamu tie sladené nápoje, ktoré sa vo všeobecnosti nepovažujú za škodlivé. Dani tak nebudú podliehať napríklad jogurtové mlieka a ani proteínové výživové doplnky, ktoré používajú ľudia, ktorí stravovacím režimom dopĺňajú aktívny životný štýl.

Fico: Na nové dopravné projekty budeme hľadať partnerov aj mimo EÚ
Video
Zdroj: TV Pravda

„Ministerstvo financií SR navrhuje, aby novej dani zo sladených nealkoholických nápojov nepodliehali sladené mliečne nápoje, jogurtové nápoje a nápoje na rastlinnej báze. Návrh ministerstva tiež vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva, a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach a rovnako, aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami,“ informuje rezort financií.

Aj tento príbeh dane z cukru ukazuje, že medzirezortné pripomienkové konanie má svoj zmysel a môže prispieť k tomu, že výsledný legislatívny návrh lepšie naplní svoj pôvodný zámer. Zákony, ktoré prechádzajú skráteným legislatívnym konaním, sú často terčom kritiky aj preto, že súčasťou skráteného legislatívneho konania môže byť aj úplné obídenie medzirezortného pripomienkovania. Medzirezortné pripomienkové konanie sa oficiálne skončilo 9. mája tohto roku. Ministerstvo financií ešte nezverejnilo kompletné výsledky pripomienok, no už teraz avizuje, že niektoré uzná a zohľadní. Koaličná strana SNS tiež uvítala zmeny, ktoré urobil rezort.

Proti dani sa zdvihla kritika okamžite

Daň zo sladených nealkoholických nápojov bola terčom kritiky už od prvého okamihu, keď bola známa podoba návrhu. Nová daň bude mať štyri sadzby. V zásade platí, že jedna sadzba bude platiť pre štandardné ochutené nápoje, napríklad perlivé vody. Vlastnú sadzbu budú mať aj energetické nápoje, teda napríklad klasické plechovky so šumivým energetickým nápojom. Treťou kategóriou sú sladené nápoje, ktoré si zákazník kúpi v tuhej forme a následne ich rozrieďuje. Do tejto kategórie patria napríklad rôzne šumienky, no pôvodne sem patrili aj rôzne šumivé tabletky z lekárne, rôzne druhy špeciálnej výživy a aj spomenuté energetické nápoje. Štvrtou kategóriou, ktorá má vlastnú sadzbu, sú sirupy, teda tekuté koncentráty, ktoré sa rozrieďujú v určenom pomere.

Samotná daň patrí z pohľadu ekonomickej teórie k takým, ktoré sú pre ekonomiku menej škodlivé. Takáto daň totiž zdražuje spotrebu, ktorá je do určitej miery problematická. Spotreba sladených nápojov môže prispievať k obezite a dlhodobá konzumácia niektorých sladených nápojov môže prispieť k vážnemu poškodeniu zdravia.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac O koľko hlbšie budeme musieť siahnuť do vreciek? Prichádza nová daň z cukru. Pozrite sa, čoho sa týka

Slovensko výrazne daňami a odvodmi zaťažuje ekonomickú aktivitu, čo je relatívne škodlivý spôsob získavania prostriedkov do štátneho rozpočtu. Táto daň by sa zaradila svojou povahou k ostatnému zdaneniu spotreby. V súčasnosti týmto spôsobom štát získava zhruba štrnásť percent daňovo-odvodových príjmov.

Zdanenie nikotínových produktov a daň zo sladených nápojov sú zatiaľ jediné dve známe konsolidačné opatrenia pre rok 2025. Avizované zmeny v dani zo sladených nápojov znamenajú, že štát vyberie do štátneho rozpočtu menej. Pôvodné prepočty počítali s tým, že v budúcom roku získa rozpočet vo forme tejto dane 85 miliónov eur. Obmedzenie dane podľa rezortu financií spôsobí, že výnos dane klesne v budúcom roku o 5,8 milióna eur.

Drahšie ceny by zasiahli aj bezproblémové nápoje

Problémom tohto návrhu je, že daňou zaťažuje aj také sladené nápoje, ktoré nie sú týmto spôsobom problémové. Viac si podľa pôvodného návrhu mali priplatiť aj ľudia, ktorí majú zdravotné obmedzenia, musia sa vyhýbať kravskému mlieku, a môžu piť len rastlinné alternatívy. „Laktózová intolerancia je najrozšírenejšou potravinovou intoleranciou a na Slovensku ju má podľa odhadov desať až tridsať percent populácie. Nemalá časť ľudí preto prirodzene siaha po rôznych alternatívach, ktoré sú už v súčasnosti drahšie než klasické kravské mlieko,“ vysvetľuje riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma.

Na tomto príklade vysvetľuje, že táto daň bola jednoducho nespravodlivá. „Kravské mlieko obsahuje na 100 mililitrov okolo 4,9 gramu mliečneho cukru. Keďže sa cukor v tomto mlieku vyskytuje prirodzene, dani podliehať nebude. Na druhej strane niektoré mandľové nápoje obsahujú len 2,8 gramu cukru na 100 mililitrov. Keďže je však tento cukor pridaný, dani už podliehať budú, a to aj napriek tomu, že obsah cukru je nižší než v prípade klasického kravského mlieka,“ dodáva Kužma. Inštitút pripravil tiež hromadnú pripomienku „za férové zdaňovanie“, ktorú podporilo približne štyritisíc ľudí.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Vláda plánuje zvyšovať dane a ušetriť štyri miliardy eur. Dotácie na elektrinu a plyn sa skončia

Hromadnú pripomienku k návrhu pripravila aj opozičná strana Sloboda a solidarita. „Chceme vyzvať všetkých športovcov, ale aj ostatných ľudí, ktorí nesúhlasia s ďalším zdaňovaním, aby našu hromadnú pripomienku podpísali. Urobíme všetko pre to, aby vláda nezdierala ľudí cez dane, ale v prvom rade šetrila na vlastnej strane,“ povedal predseda strany Branislav Gröhling.

Ministerstvo financií odmieta, že by na jeho rozhodnutí mala opozícia podiel. „Ministerstvo však naďalej odmieta zneužívanie tejto témy na politické účely a vopred upozorňuje na možné ,privlastňovanie si‘ výsledku rokovaní niektorými politickými stranami,“ hovorí rezort. Zmeny v dani pozitívne hodnotí aj koaličná SNS.

Obchodníci kritizovali aj rôzne sadzby

Okrem neférovosti pôvodného návrhu upozornil Kužma aj na to, že nastavenie jednotlivých sadzieb je problémové. Ilustroval to práve na dani, ktorá sa mala dotknúť proteínových rozpustných práškov. Upozornil, že napríklad 2,5-kilogramové balenie proteínového koncentrátu by bolo podľa návrhu pokryté spotrebnou daňou v sume 10,75 eura. Takéto balenie pritom v súčasnosti stojí 41,95 eura. Navrhovaná daň teda predstavuje viac ako 25 percent jeho súčasnej ceny a po novom by zaň športovci po zarátaní dane a zvýšenej DPH mohli zaplatiť okolo 54,85 percenta.

„Podľa odporúčaného dávkovania sa z 2,5-kilogramového balenia dá vyrobiť dvadsaťpäť litrov nápoja. Pri spotrebnej dani 10,75 eura je teda sadzba dane až 0,43 eura na liter vyrobeného nápoja. To je viac ako 0,15 eura na liter pri malinovkách alebo 0,30 eura na liter pri energetickom nápoji,“ vysvetlil Kužma problémovú časť zákona, ktorá sa má podľa aktuálnych vyjadrení ministerstva financií meniť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #Dán #sladené a energetické nápoje