Remišovej štátny IT projekt končí. Programátori sedeli bez práce a dostávali plný plat, strihať ich do práce chodil holič, tvrdí Raši

Štátna akciovka Slovensko IT definitívne končí. Desiatkam špecialistov v informačných technológiách oznámili, že sa s nimi už v tomto projekte nepočíta. Koniec spoločnosti oznámil súčasný minister pre informatizáciu Richard Raši (Hlas).

10.04.2024 14:22
debata (76)
Pozrite si diel relácie Ide o peniaze: 10 rád ako sa starať o peniaze zodpovednejšie
Video
Zdroj: TV Pravda

Šéf rezortu pre informatizáciu tvrdí, že spoločnosť mala byť výkladná skriňa, ale namiesto toho je z nej potápajúci sa Titanic, ktorý kopí miliónové dlhy a vyplácali si tam státisícové odmeny.

„Firma dokázala platiť barbera v objeme tisíc eur za to, aby chodil zamestnancov do spoločnosti strihať,“ vyhlásil Raši na tlačovej konferencii. Upozornil tiež na to, že programátori mesiace sedeli bez práce a dostávali plat. Podľa neho, keď dostali zákazku na výrobu stránky, dali si ju vyrobiť v inej firme.

Výsledky štátnej firmy Slovensko IT (od roku 2020 až po 1. polrok 2023)

  • 7 miliónov eur – náklady štátu na založenie a fungovanie Slovensko IT.
  • V prvých dvoch rokoch podnik zaknihoval stratu 3,89 milióna eur, firma nemala zabezpečené zákazky a neboli prijímané žiadne kroky na zníženie nákladov.
  • 19,5 milióna eur zarobil podnik za 18 zmlúv a 9 objednávok na výkon IT činností. Odberateľmi služieb boli MIRRI, NASES a ÚVO – prevažne financované zo štrukturálnych fondov.
  • 45-percentná vyťaženosť zamestnancov počas prvých 16 mesiacov.
  • Firma mala 120 interných zamestnancov.
  • Firma mala 56 dohodárov.
  • Za tri roky nebol schválený podnikateľský plán.
  • Bolo vykonaných 0 kontrol zo strany dozornej rady.

ZDROJ: NKÚ

Štátna spoločnosť Slovensko IT vznikla v roku 2020 za vtedajšej ministerky Veroniky Remišovej. Vznikla ako opatrenie proti tomu, aby sa štátne IT zákazky dohadzovali spriazneným firmám. Exministerka hovorí, že Raši mohol Slovensko IT za pol roka schválne zadlžiť. „Skutočným dôvodom zrušenia spoločnosti Slovensko IT je nasmerovať peniaze občanov do vreciek spriaznených podnikateľov,“ vyhlásila v reakcii na zrušenie spoločnosti.

Akciovka kopila straty

Minister Raši hovorí o viacerých dôvodoch, prečo sa rozhodol štátnu akciovku zrušiť. Jedným z nich je to, že jej kumulatívne straty dosiahli sedem miliónov eur. Podľa neho si nedokázala vybudovať organizačnú štruktúru, know-how či stratégiu rozvoja. Jej úlohou bolo, že svojimi kapacitami mala robiť štátne IT zákazky.

„Namiesto toho, aby robila spoločnosť veci sama pre štát, tak väčšinu musela robiť pomocou subdodávateľov,“ vysvetľuje Raši s tým, že jediným scenárom je tak riadené ukončenie jej činnosti. Ako ďalej upozorňuje, spoločnosť nemala cash-flow, teda peniaze na činnosť a na výplaty, pričom všetky projekty, ktoré robila, mala zaplatené.

benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa, tankovanie, pumpa, čerpačka Čítajte viac Máme najdrahší benzín v okolí. Koľko sa dá ušetriť za hranicami?

Raši tiež hovorí, že v roku, keď mala spoločnosť rekordnú stratu, vyplatila si na odmenách pre seba a zamestnancov viac ako 400-tisíc eur. Odvoláva sa tiež na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý zistil, že osem mesiacov po vzniku spoločnosti chodili zamestnanci do práce s plnými mzdami, ale žiadnu prácu nerobili. „Našla sa aj faktúra za 1 000 eur za barbera, ktorý prišiel zamestnancov, ktorí nemali čo robiť, strihať priamo na pracovisko, a toto všetko sa platilo z peňazí nás všetkých,“ doplnil minister investícií Raši.

IT špecialisti z Košíc

Spoločnosť Slovensko IT vznikla preto, aby štátne IT projekty boli vypracované a realizované štátom a nemuseli ich robiť súkromné spoločnosti. Za jej vznikom je bývalá ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová. Ako hlavné dôvody pre jej vznik v roku 2020 uviedla, že štátne IT musí byť efektívne, flexibilné a za férovú cenu. Podľa nej štátna informatizácia a digitalizácia už nemôžu byť plne závislé od externých dodávateľov, tak ako to bolo do vzniku Slovensko IT. Do štátneho IT sa podľa nej investovala od roku 2014 do roku 2020 jedna miliarda eur.

„Časy vykrádania našich spoločných peňazí sa, dúfam, už čoskoro skončia. Zároveň chceme ponúknuť šikovným ľuďom v Košiciach atraktívnu prácu pre štát,“ hovorila o dôvodoch vzniku spoločnosti Slovensko IT exministerka Remišová v Košiciach v lete 2020. Projektu v jeho zárodkoch vtedy veril aj premiér Igor Matovič, podľa ktorého bolo nutné štát naprogramovať odznova. Absolútna méta v tomto smere podľa jeho slov bola, aby občania vybavili celú komunikáciu so štátom cez mobil. O pár týždňov na to, teda 1. septembra 2020, vznikla štátna akciovka s názvom Slovensko IT.

Jej základom boli bývali zamestnanci košickej pobočky skrachovanej spoločnosti Wirecard. Mnoho odborníkov zo sveta IT sa k vzniku štátnej IT firmy stavalo skepticky. Upozorňovali napríklad na to, že nejde o premyslený krok, ale o reakciu na dostupnosť IT špecialistov po krachu veľkej IT firmy.

Na začiatku fungovania v roku 2020 pre štátnu IT firmu pracovalo 90 interných zamestnancov, postupne sa počet zvýšil až na 120. Počet pôvodných dohodárov bol deväť, neskôr sa zvýšil na 56, ukazujú dáta Najvyššieho kontrolného úradu za obdobie od roku 2020 do prvého polroka 2023. Podľa štátneho tajomníka rezortu informatizácie Ivana Ivančina je aktuálne v IT spoločnosti 80 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere a 30 dohodárov. Tí by mali podľa neho počas troch mesiacov skončiť.

Štátna akciovka počas prvých dvoch rokov fungovania nakopila stratu kumulatívne takmer štyri milióny eur. Predvlani jej narástli tržby a dostala sa do mierneho zisku 365-tisíc eur, ukazujú dáta Finstatu. Podľa Rašiho dosiahne strata spoločnosti Slovensko IT za celý rok 2023 viac ako 2,8 milióna eur a kumulovaná strata od jej vzniku je sedem miliónov eur. Hospodárske výsledky za rok 2023 ešte neboli zverejnené.

Exministerka Remišová upozorňuje, že v prvom polroku 2023, keď bola za ňu ešte zodpovedná, bola spoločnosť opäť v zisku 210-tisíc eur. Upozorňuje na to, že štátne spoločnosti nemusia dosiahnuť zisk ani po dlhých rokoch fungovania. „Ak sa dostala v roku 2023 spoločnosť opäť do straty, tak už je Rašiho vizitka,“ povedala.

Štátna akciovka vznikla podľa Veroniky Remišovej s jasným zámerom skončiť éru predražených IT projektov a pre štát nevýhodných zmlúv, z ktorých kráľovsky profitovali podnikatelia prepojení na strany Smer a Hlas. Upozorňuje tiež na skutočnosť, že o viacerých kauzách z IT prostredia už rozhodujú súdy. Exministerka hovorí, že vďaka štátnej IT firme im prestali tiecť peniaze a teraz sú nervózni.

„Podarilo sa nám vďaka firme Slovensko IT ušetriť desiatky miliónov eur, pretože projekty sme robili lacnejšie, efektívnejšie, a hlavne peniaze netiekli do vrecka spriazneným podnikateľom Smeru alebo Hlasu, ako to bolo za Rašiho a Pellegriniho,“ povedala na margo konca štátnej firmy Veronika Remišová. Dodáva, že chybu v korupčnom systéme bolo treba napraviť a celý podľa nej cirkus sa deje len preto, aby sa vrátili staré praktiky šafárenia v informatizácii, kde sa vyhadzovali desiatky miliónov eur na predražené projekty.

Nedostatky vidia aj odborníci

Viacerí odborníci boli už na začiatku k štátnej IT spoločnosti skeptickí. Na nedostatky vo fungovaní upozornilo združenie Slovensko.Digital či IT Asociácia Slovenska.

Odborníci na informačné systémy zo združenia Slovensko.Digital založenie tejto spoločnosti považovali za rizikové už na začiatku. Podľa nich bol tento pokus o zlepšenie situácie v štátnom IT skôr neúspechom a projekty realizované spoločnosťou Slovensko IT bojujú s dlhotrvajúcimi komplikáciami a nedostatočnými odbornými kapacitami na strane dodávateľa a so slabým riadením zo strany ministerstva informatizácie. „Hlavným cieľom vzniku spoločnosti Slovensko IT bolo dosiahnuť vyššiu transparentnosť, flexibilitu a efektivitu dodávok v štátnom IT. Tieto očakávania sa nenaplnili,“ tvrdí Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

Prezident IT Asociácie Slovenska Emil Fitoš považoval vznik štátnej firmy od začiatku za nevhodné riešenie. Podľa neho efektivita, úspory a odstrihnutie sa od súkromných IT dodávateľov boli len ilúziou a nikdy nenaplnenou ambíciou. „Jedným z posledných dôkazov tejto neefektivity boli súťaže na personálne kapacity za riadne trhové ceny, ktoré si štátna firma musela nakupovať od komerčných IT firiem, aby vôbec stihla dodávať zazmluvnené projekty,“ povedal Fitoš.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Raši #remišová