Máme najdrahší benzín v okolí. Koľko sa dá ušetriť za hranicami?

Vodiči na Slovensku tankujú najdrahší benzín v regióne. Liter najpredávanejšieho benzínu sa priemerne predáva za 1,64 eura za liter. To je o tri centy viac ako u susedov v Rakúsku. Najlacnejší mali 95-oktánový benzín v Česku, kde ho predávali za 1,52 eura za liter. Pri natankovaní plnej 50-litrovej nádrže je rozdiel zhruba šesť eur.

04.04.2024 05:00
debata (85)
Benzín máme najdrahší v okolí. Fico v minulosti za to vládu kritizoval
Video

Lacnejší je benzín aj u našich južných a severných susedov, no cenové rozdiely sú miernejšie. Cestovanie za tankovaním za hranice sa tak opäť môže vodičom vyplatiť. Na poľských čerpacích staniciach vie vodič ušetriť pri tankovaní 95-oktánového benzínu rovnako šesť eur na plnú 50-litrovú nádrž.

Tankovanie benzínu v Maďarsku je pri rovnakej nádrži o štyri eurá lacnejšie a v Rakúsku sú cenové rozdiely najmenšie, ušetriť sa dá 1,5 eura. Ak niekto jazdí veľa a na dlhšie vzdialenosti, za drahšie tankovanie si mesačne priplatí aj o desiatky eur navyše. Tankovanie nafty je rovnako lacnejšie v Poľsku a Česku. Naopak, drahšia nafta je v Rakúsku, ale aj v Maďarsku, ukazujú dáta eurokomisie.

Analytik Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord vidí za vyššími cenami benzínu mierne vyššie spotrebné dane. Zároveň sú tu podľa neho aj vyššie veľkoobchodné ceny. Na Slovensku má najviac čerpacích staníc tradične Slovnaft, ktorý vlastní maďarská petrochemická spoločnosť Mol. „Koncern Mol sa snaží na zákazníkov prenášať časť vyššieho zdanenia a rast nákladov na modernizáciu rafinérií,“ tvrdí analytik pre Pravdu. Upozorňuje, že, naopak, veľmi nízke veľkoobchodné ceny sú v Česku.

Tomáš Bakoš Čítajte viac Prečo máme taký drahý benzín?

Cenový skok

Štatistický úrad zverejňuje ceny pohonných hmôt v týždňových intervaloch. Posledné dáta sú za predposledný marcový týždeň. Ako upozorňuje analytik ČSOB banky Marek Gábriš, slovenské palivá práve v tomto týždni zaznamenali najvyšší percentuálny cenový skok v strednej Európe. Cena za liter 95-oktánového benzínu dosiahla 1,64 eura. O niečo drahší bol 98-oktánový benzín, ktorý sa predával priemerne za 1,85 eura. Cena za liter nafty dosahovala tesne pod 1,6 eura za liter.

„Ceny oboch druhov benzínov sú najvyššie za 20 týždňov a cena nafty za posledné štyri týždne,“ informuje analytik. Upozorňuje tiež na to, že ceny sú však vysoko aj v porovnaní s dlhodobým priemerom. „Najpredávanejší benzín 95 je asi 24 percent nad svojím dlhodobým priemerom a nafta dokonca 28 percent. Medziročne sú ceny benzínov vyššie zhruba o 10 percent,“ vysvetľuje.

Ceny benzínov a nafty rastú prakticky od začiatku roka. Za 12 týždňov liter benzínu zdražel na Slovensku takmer o 10 centov, rovnako išli ceny nahor aj v prípade nafty. Takéto zdražovanie pohonných hmôt nie je len v našom regióne strednej Európy, ale je viditeľné v celej Európe.

Už tradične najdrahší benzín tankujú v Holandsku a Dánsku, kde cena presahuje dve eurá na liter. Naopak, najlacnejší je v Bulharsku a na Malte, kde rovnaký objem benzínu natankujete za menej ako 1,35 eura.

Iná situácia je pri nafte, ktorá je najdrahšia vo Fínsku, kde liter stojí 1,98 eura. Najmenej za naftu platia na Malte, kde stojí 1,2 eura. V celoeurópskom porovnaní sú palivá na Slovensku stále pod cenovým priemerom.

Analytik Boris Tomčiak vysvetľuje, že zdražovanie pohonných hmôt v celej Európe je spôsobené zvýšením cien ropy, oslabením lokálnych mien oproti americkému doláru a v prípade benzínu bolo významným faktorom i zvýšenie veľkoobchodných marží. Zdražovanie bude podľa neho pokračovať. „V najbližších týždňoch by benzín mal zdražieť o ďalších päť centov na liter. Pri nafte očakávame menšie zdraženie na úrovni 1 až 2 centov,“ hovorí pre Pravdu.

Pre štát sú spotrebné dane z benzínu a nafty či daň z pridanej hodnoty kľúčovým prostriedkom na napĺňanie štátnej kasy. Pekne to ilustrujú dáta Európskej komisie, ktorá zverejňuje ceny benzínu a nafty s daňami a bez nich. Ak by napríklad bola cena benzínu na Slovensku bez daní, stál by len 0,81 eura. S daňami je cena za liter na úrovni 1,54 eura. Inými slovami, za každý natankovaný liter benzínu odchádza do štátnej kasy 0,83 eura. Podobné je to aj v prípade nafty, ktorá bez daní stojí 0,92 eura.

Dane predstavujú v tomto prípade 0,67 eura. Celková cena na čerpačke je tak priemerne 1,6 eura. Slovnaft sa už nemôže spoliehať len na ruskú ropu. Investuje milióny eur do prerábky svojej rafinérie na to, aby mohol spracovávať aj neruskú ropu. Zatiaľ čo ruská ropa k nám prúdila prevažne cez potrubia, tá neruská sa musí dovážať tankermi cez more a do prístavov a odtiaľ neskôr prúdi cez potrubia až k nám na Slovensko. Aj to sú dodatočné náklady, ktoré predražujú transport a spracovanie ropy pre Slovnaft.

Podľa hovorcu Slovnaftu Antona Molnára tu funguje prirodzený konkurenčný boj, a to nielen v maloobchode, ale aj vo veľkoobchodnom predaji, keďže slovenský trh je plne otvorený. „Zákazník si tak môže vybrať medzi viacerými čerpacími stanicami na základe svojich osobných preferencií. V rámci našej siete čerpacích staníc Slovnaft, ktoré tvoria menej ako štvrtinu trhu, sa snažíme ponúkať zákazníkom nielen špičkové aditivované palivá, ale aj kvalitný servis z pohľadu občerstvenia, o čom svedčí stále rastúcejšia obľúbenosť našej značky Fresh Corner,“ tvrdí pre Pravdu.

Téma predvolebného boja

Zdražovanie bolo pred poslednými parlamentnými voľbami top témou politických strán. Strany súčasnej vládnej koalície sľubovali lacnejšie potraviny či energie. Kritizovali bývalú vládu za to, že sú ceny na čerpacích staniciach príliš vysoké.

Za vysoké ceny na čerpacích staniciach kritizoval bývalú vládu pred dvomi rokmi aj súčasný premiér Robert Fico (Smer). „Dnes vám ukážeme opäť, ako vláda Slovenskej republiky kašle na ľudí,“ prihováral sa Fico na sociálnej sieti svojim voličom. Bol február 2022 a benzín vtedy stál 1,53 eura. Kritizoval v tom čase bývalú vládu, že ceny na čerpačkách sú v porovnaní s okolitými krajinami vyššie. „Chcem vládu vyzvať, nech sa zobudí a nech začne konečne pre ľudí na Slovensku niečo robiť,“ dodal.

V súčasnosti sú ceny benzínu dokonca o desať centov na liter vyššie. Ficov štvrtý kabinet však so žiadnymi opatreniami v boji s drahými pohonnými hmotami doteraz neprišiel. Denník Pravda zaslal otázky strane Smer s tým, akými opatreniami sa bude snažiť ceny na čerpačkách stlačiť nadol. Odpoveď do uzávierky neprišla.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #cena #susedia #tankovanie