Fico ohlásil nové dane a nové kolo šetrenia. Čo bude s dôchodkami a DPH?

Konsolidácia sa stáva výsostnou témy vlády, povedal Robert Fico na návšteve ministra financií Ladislava Kamenického. Vláda musí ušetriť tento rok 1,4 miliardy eur iba tento rok, dodal. Povedal tiež, že 30 percentný „rez“ v radoch zamestnancov štátnej správy môže prísť. „Tridsaťpercentný rez by nebol viditeľný.“ Trochu vyplaším zamestnancov verejnej správy, ale viem si tu predstaviť škrty, pokračoval Fico.

08.04.2024 11:03 , aktualizované: 11:53
SR MF Fico kontrolný deň BAX Foto: ,
Minister financií Ladislav Kamenický.
debata (346)
Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje
Video

Prvou oblasťou, kde sa bude šetriť, budú zamestnanci v ústredných orgánoch verejnej správy. Tu rozhodnutie ešte nepadlo, Fico chce o ňom hovoriť na koaličnej rade.

Tlačová konferencia naživo:

Druhou oblasťou budú vyššie dane za elektronické cigarety, povedal Fico. Treťou oblasťou sú vyššie dane za sladené nápoje. „Mám rád cigary, ale už som ich prestal fajčiť. Kto chce fajčiť cigary, musí počítať s tým, že za to priplatí,“ povedal premiér na tlačovke s ministrom Kamenickým. Tieto návrhy už ministerstvo financií pripravuje. V roku 2025 by mali priniesť rozpočtu 100 miliónov eur.

Nové opatrenia ministerstva financií na...
Nové opatrenia ministerstva financií na...
+5Nové opatrenia ministerstva financií na...
rokovanie vlády, Robert Fico, Saková, Taraba Čítajte viac Už sa všetkým nebude dotovať cena elektriny a plynu. Saková oznámila nové plány, čo chystajú

V hre sú aj ďalšie varianty, o ktorých Fico nechcel hovoriť, pretože pôjde o „náročné politické rozhodnutia“. Na záver povedal, že vláda napráva katastrofálny stav verejných financií, ktorý zdedili po predchádzajúcej vlá­de.

Na druhej strane, vláda nechce siahať na dôchodky, nechce znižovať sociálne štandardy, to sa týka 13. dôchodku či valorizácie, ani na výšku DPH. „Nie som zástancom zvyšovania DPH,“ dodal Fico. „Nemôžeme zdražovať, ani zvyšovať DPH a ani škrtať sociálne výdavky, ktoré považujeme za životne dôležité,“ povedal Fico.

Kamenický predstavil aj detaily

Ako pokračoval minister financií Ladislav Kamenický, v tomto roku je konsolidácia na úrovni 2 mld. eur s 18 opatreniami. V roku 2025 je potrebné podľa neho konsolidovať na úrovni zhruba 1 % HDP, resp. 1,4 mld. eur. Do roku 2027 je cieľ dostať deficit pod 3 % s klesajúcim dlhom. A aj on potvrdil, že v rámci konsolidácie zatiaľ padla dohoda na dvoch opatrenia v rámci koalície.

Príde zdanenie elektronických cigariet, nikotínových vrecúšok a iných výrobkov obsahujúcich nikotín. „Neplatia žiadnu spotrebnú daň, to treba zmeniť,“ povedal Kamenický. Predaj e-cigariet v posledných rokoch podľa jeho slov výrazne vzrástol, zvýšiť by sa teda mohol aj príjem v štátnom rozpočte.

„Nejdeme zavádzať nič, čo by neexistovalo aj v iných krajinách,“ pokračoval Kamenický. Pri elektronických cigaretách by to bola sadzba 20 centov za mililiter a pri ostatných nikotínových výrobkov 10 centov za gram. Očakávaný príjem z elektronických cigariet a ostatných nikotínových výrobkov je 15 mil. eur v roku 2025 a za rok 2026 je to suma 126 mil. eur, spolu aj s tabakovými výrobkami.

Zdanenie sladených nealkoholických nápojov je druhé opatrenie. Ide o všetko, čo obsahuje pridaný cukor, resp. umelé sladidlo. Pri ochutených nealko nápojov bude sadzba 15 centov za liter, resp. kilogram. Pri energetických nápojoch 30 centov za liter, pri tekutých koncentrátoch, 1,05 eura za liter a pri tuhých koncentrátoch 4,3 eura na kilogram. V roku 2025 by tak malo do štátneho rozpočtu pribudnúť z tohto zdanenia navyše 85 mil. eur a v roku 2026 počítajú so sumou 117 mil. eur.

© Autorské práva vyhradené

346 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ministerstvo financií #konsolidácia verejných financií #MF SR