Už sa všetkým nebude dotovať cena elektriny a plynu. Saková oznámila nové plány, čo chystajú

Dotácie na drahé energie už v budúcom roku možno nebudú potrebné. Na základe vývoja trhových cien energií to predpokladá Ministerstvo hospodárstva SR (MH). Ako uviedla pre portál sita.sk v relácii TRIbúna podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), ceny na trhoch klesajú a existuje predpoklad, že od budúceho roka už dotácie nebudú potrebné.

03.04.2024 09:49
rokovanie vlády, Robert Fico, Saková, Taraba Foto: ,
Na snímke uprostred predseda vlády Robert Fico (Smer), vpravo ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) a vľavo minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).
debata (7)

„Múdrejší budeme v druhej polovici roka, ale chcem všetkých ukľudniť, že v prípade potreby ľuďom určite pomôžeme. Hlas-SD je jednoznačne za silný štát, ktorý pomáha ľudom,“ povedala Saková.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Dôchodkový systém nevládze už teraz a bude horšie. Ako to vidí prestížna organizácia?

Ako ďalej dodala ministerka, pomoc s drahými energiami však už určite nebude plošná, ale adresná. Na ministerstve hospodárstva už podľa nej pracujú na zavedení adresnosti pri pomoci s energiami pre budúci rok. „Aby sme v prípade potreby vedeli pomáhať už iba tým, ktorí to naozaj potrebujú a nedotovali sme vykurovanie bazénov v bratislavských vilách,“ podotkla Saková.

Na pomoc s drahými energiami idú od štátu stovky miliónov eur. Je za tým aj fakt, že sa k dotáciám dostanú aj odberatelia, ktorí to nepotrebujú. Ministerka Saková zdôraznila, že ich vláda nestihla pre krátkosť času koncom vlaňajška adresnosť pri pomoci s energiami už zaviesť. „Veľkým problémom bolo, že voľby boli nezmyselne neskoro a na ministerstve neboli pripravené riešenia na adresnú pomoc. Preto sme ceny energií zastropovali pre všetkých ľudí a zraniteľných odberateľov. Pri teple sme dokonca pridali kategórie ako detské domovy, alebo domovy sociálnych služieb, na ktoré predchádzajúca vláda zabudla,“ konštatovala Saková.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina