Budeme druhý Detroit, hovorí Fico. Chce sa zamerať na Ukrajincov a stavať nájomné byty pri investíciách

Päť kľúčových tém, ktoré potrebuje Slovensko riešiť. V pondelok navštívil Slovensko generálny tajomník združenia najvyspelejších krajín na svete pod hlavičkou OECD Mathias Cormann a odovzdal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) správu o ekonomickej kondícii krajiny. V správe organizácia radí, ako by mala vláda postupovať, aby sa ľuďom žilo čo najlepšie. Fico hovoril o piatich témach, ktoré sú najpálčivejšie.

18.03.2024 17:10
debata (154)
Ukázali demoláciu mosta na D1
Video

„Otvorili sme päť tém, ktorým sa venovali bližšie,“ povedal v pondelok po rokovaní premiér. Ako prvá je téma verejných financií. Slovensko má aktuálne na roky 2024 a 2025 prognózované najvyššie deficity spomedzi krajín Európskej únie. To znamená, že štát viac minie, ako vyberie v týchto rokoch. Fico hovorí, že prebrali štátnu kasu v katastrofálnom stave a nemieni znižovať sociálne štandardy v krajine.

Yuliya Badritdinova, riaditeľka McDonald's pre Slovensko, Česko a Ukrajinu Čítajte viac Riaditeľka McDonald's hovorí, koľko u nich zarobia ľudia, čo Slovákom chutí a ako funguje ich biznis

Druhou témou bolo dostupné bývanie. „Zisťujeme, že je to jedna z najväčších prekážok nielen rozvoja krajiny, ale aj rozvoja regiónov,“ povedal Fico. Myslel tým pravdepodobne to, že na Slovensku vyše 90 percent ľudí býva vo vlastnom, a ak si človek kúpi dom či byt, tak má menšiu ochotu sťahovať sa za prácou. Fico povedal, že štát podporí nájomné bývanie nielen cez Štátny fond na podporu bývania, ale aj súkromníkmi, ktorí zainvestujú do výstavby bytov. Mali by ich stavať tam, kde sú najväčšie pracovné príležitosti a kde investori plánujú stavať fabriky či vytvárať nové pracovné miesta.

Aj keď má vláda čo robiť, aby ekonomicky krajina stále napredovala, tajomník Cormann pochválil výkon Slovenska, odkedy vstúpilo do klubu najvyspelejších štátov na svete. „Odkedy ste sa stali členmi OECD, Slovensko zaznamenalo silný rast, nárast životnej úrovne a príjmu na osobu. V našej správe je toto potvrdené a sú tam odporúčania, ako sa Slovensko môže držať na tejto dobrej ceste,“ povedal Cormann. Ďalšími témami, ktoré s generálnym tajomníkom riešili, boli vzdelávanie, školstvo či migrácia. Denník Pravda tieto kľúčové body rozobral podrobnejšie.

1. Deficit treba skresať, chystá sa nový balík

Energetická, pandemická a inflačná pomoc niečo stáli. Miliardy vynaložené na pomoc domácnostiam pomohli ľuďom prežiť kritické obdobia, no na druhej strane zadlžili štát. Aj preto máme najvyšší deficit v rámci krajín únie. Bude vyšší ako je šesť percent, čo v praxi znamená okolo sedem miliárd eur.

Vláda si to už začala uvedomovať, pretože z pôvodného plánu šetriť iba pol percenta ročne, zaradila vyššiu rýchlosť, na jedno percento. Minister financií Ladislav Kamenický už ohlásil, že predstaví nový konsolidačný balík v prvom polroku, aby upokojil zahraničných investorov a ratingové agentúry, ktoré známkujú naše verejné financie. Na detaily sa stále čaká. OECD má však jasno v tom, že doteraz predstavená konsolidácia jednoducho nestačí. „Plánovaná fiškálna konsolidácia je nedostatočná na stabilizáciu dlhu na súčasnej úrovni,“ tvrdí v správe klub.

Síce máme prognózované deficity najvyššie, no spomedzi krajín OECD nemáme najvyšší verejný dlh. Ten je v súčasnosti na úrovni takmer 58 percent. Maďari sú od nás viac zadlžení (74 percent), no Poliaci (49 percent) a Česi (44 percent) sú zase od nás lepší. Najhorší Gréci ho majú vo výške vyše 170 percent, Taliani 140 percent a Portugalci s Francúzmi na úrovni zhruba 112 percent.

podnikateľ, ruky, peniaze, hotovosť, Čítajte viac Štátu dlžia milióny eur, sú medzi nimi aj známe mená. Pozrite si rebríček najväčších dlžníkov na Slovensku

2. Bývanie spomaľuje sťahovanie za prácou

Slovensko je krajina majiteľov vlastného bývania. Spolu s Chorvátmi u nás deväť z desiatich ľudí vlastní strechu nad hlavou. Na jednej strane je to dobrá správa, pretože bývanie je svojím spôsobom finančná investícia. No na druhej strane spomaľuje rozvoj krajiny. Spomenul to aj Fico aj Cormann.

Prečo? Napríklad aj preto, lebo ľudia sa málo sťahujú za prácou do regiónov, kde je síce práca, no chýba tam bývanie. Toto môže vyriešiť práve nájomné bývanie. Fico sľubuje novú výstavbu bytov od súkromníkov. Iniciatíva od Borisa Kollára, ktorý ohlasoval revolúciu vo výstavbe nájomného bývania zatiaľ príliš nových bytov nepriniesla. Detaily nové plánu však vláda zatiaľ nepriniesla.

„Dostupnosť bývania sa zhoršila. Ceny bývania išli hore viac ako príjmy. Splátky hypoték sú omnoho vyššie, ako tomu bolo v čase nízkych úrokov. Prioritou by malo byť zrýchlenie stavebných procesov, aby sa na trh dostalo viac bytov. Vybudovanie súkromného nájomného trhu. Iba sedem percent ľudí býva v nájomných bytoch, pričom priemer OECD je 17 percent. Pomohlo by to ľuďom presťahovať sa za lepšou prácou,“ povedal Cormann.

3. Školy neprodukujú to, čo chce priemysel

Treťou témou bola oblasť vzdelávania. Už dlho sa zamestnávatelia sťažujú, že máme málo absolventov technických profesií, ktorí by zapĺňali voľné miesta v slovenských fabrikách. Fico povedal, že existujú u nás obrovské rozdiely v tom, čo ponúkajú stredné a vysoké školy a čo potrebuje prax. Veľkou výzvou bude aj elektromobilita, ktorá si bude vyžadovať veľmi vzdelaných a profesionálnych zamestnancov. „Ak to nezvládneme, zo Slovenska sa môže stať druhý Detroit, a preto venujeme zladeniu ponúk, ktoré prichádzajú zo stredných a vysokých škôl a potrieb pracovného trhu obrovskú pozornosť,“ povedal Fico.

Putin Čítajte viac Na Slovensku podnikajú Rusi so zaujímavými prepojeniami. Ukázali na ich firmy, jedného spájajú s kontroverzným oligarchom

4. Doma hľadáme pracovníkov ťažko, treba doviesť zvonku

S relatívne zlým stavom školstva súvisí aj ďalšia otázka – ak nie je školstvo schopné vygenerovať kvalifikovanú pracovnú silu, treba ju doviesť. Hovoria to nielen firmy a priemyselníci, ale otvorene už aj vláda. Preto prednedávnom schválila, síce dočasne, tisícky nových víz pre pracovníkov z tretích krajín, ako je napríklad India. Fico povedal, že sa treba zamerať na kultúrne blízkych Ukrajincov.

„Chceme osobitnú pozornosť venovať ľuďom, ktorí prišli na územie Slovenska z Ukrajiny, pretože je tu blízkosť jazyka, sú to často veľmi dobre vzdelaní ľudia. Pokúsime sa týmto ľuďom vytvoriť dobré pracovné a životné podmienky na území Slovenskej republiky, pretože potrebujeme túto pracovnú silu, povedal v pondelok. Migrantom zo zahraničia preto treba uľahčiť príchod na Slovensko vrátane papierovačiek a povoľovacích procesov.

5. Hlad po elektrine utíši jadro

Nové elektrické pece košického U. S. Steelu, nové elektronabíjačky, nová fabrika na baterky, záujem o tepelné čerpadlá a elektromobily už o pár rokov zvýšia tlak na spotrebu elektriny. Vládne scenáre hovoria o dopyte zvýšenom až o 40 až 80 percent.

Toto enormné číslo môže uspokojiť nový jadrový reaktor. Hovorí sa o tom, že nový blok by mohol stáť v Jaslovských Bohuniciach pri Trnave, kde už ich niekoľko funguje. „Oznámil som pánovi generálnemu tajomníkovi, že sme pripravení rozhodnúť o výstavbe nového jadrového bloku. Pokiaľ ide o výkon, hovoríme o výkone 1¤100 až 1¤200 megawattov. Pravdepodobne v areáli Jaslovských Bohuníc,“ povedal Fico.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #bývanie #platy #školstvo #OECD #migrácia