Chorvátsko získalo uznanie za úspechy v oblasti rozvoja udržateľného cestovného ruchu

Nedávne reformy Chorvátska v oblasti riadenia rozvoja udržateľného cestovného ruchu, v rámci ktorých bol vytvorený legislatívny a strategický rámec pre riadenie cestovného ruchu, boli uznané ako príklad osvedčených postupov pre rozvoj cestovného ruchu pre iné európske a svetové destinácie.

26.02.2024 13:59
chorvátsko Dubrovník Foto:
Dubrovník
debata

Potvrdil to aj najvýznamnejší európsky automobilový klub ADAC, ktorý ministerke cestovného ruchu a športu Chorvátska Nikoline Brnjac odovzdal Kristoforovu medailu ako uznanie za jej angažovanosť v oblasti rozvoja udržateľného cestovného ruchu.

„Ďakujeme ADAC za uznanie významu tohto zákona, ako aj všetkého úsilia, ktoré vláda Chorvátskej republiky vynaložila na vytvorenie strategického a legislatívneho rámca pre rozvoj udržateľného cestovného ruchu v Chorvátsku. Toto ocenenie potvrdzuje, že smerovanie k udržateľnému cestovnému ruchu je správnym a jediným smerom, ku ktorému by sme sa mali usilovať,“ zdôraznila Brnjac a dodala, že zákon o cestovnom ruchu v Chorvátsku, ako prvej krajine, ktorá prijala takýto zákon, umožňuje riadenie rozvoja cestovného ruchu na základe údajov, ktorých cieľom je zabezpečiť ochranu zdrojov a príjemnejší pobyt pre turistov, ale aj lepšiu kvalitu života pre miestne obyvateľstvo v turistických destináciách.

dubrovnik, Čítajte viac Porovnali ceny chorvátskej zmrzliny. Ak sa tam chystáte na dovolenku, pripravte si peňaženky

Kristoforova medaila ADAC je významným ocenením, ktorým nemecký automobilový klub vyjadruje vďaku svojim partnerom za dlhoročnú úspešnú spoluprácu, a rozhodnutie udeliť medailu ministerke Brnjac prijalo predsedníctvo ADAC ako najnovšie zo série uznaní pre Chorvátsko ako lídra v oblasti udržateľného cestovného ruchu.

Konkrétne inovatívnosť a význam chorvátskeho zákona o cestovnom ruchu ocenila už aj Svetová organizácia cestovného ruchu (UN Tourism, predtým UNWTO), pričom celú chorvátsku reformu riadenia rozvoja cestovného ruchu ocenila aj Európska komisia. Tá v strategickom dokumente pre rozvoj cestovného ruchu v EÚ „Transition Path for Tourism“ uviedla Chorvátsko ako príklad dobrej praxe jednak v kontexte prijatej Stratégie rozvoja udržateľného cestovného ruchu 2030, ale aj z hľadiska zabezpečenia finančných zdrojov na implementáciu reformy prostredníctvom NPOO (národného plánu obnovy a odolnosti).

„Som nesmierne rada, že Chorvátsko je vo svete uznávané ako líder v rozvoji udržateľného cestovného ruchu, a že sme jednou z mála krajín, ktoré majú takýto zákon o cestovnom ruchu, ktorý umožnil každej destinácii rozvíjať sa smerom k udržateľnosti na základe presných údajov, a že naše príklady a osvedčené postupy budú slúžiť ako návod pre rozvoj cestovného ruchu v iných európskych a svetových destináciách,“ povedala ministerka Brnjac.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko