Západ so sankciami pritvrdzuje, ruská ekonomika sa však drží. Odkiaľ berie Kremeľ zdroje na vojnu?

Vojna na Ukrajine trvá už dva roky. Z pôvodných vyhlásení o dobytí Ukrajiny za niekoľko dní sa stal symbol ruského sebaklamu o vlastnej armáde. Dobrou správou je, že Ukrajina stále dokáže Rusku vzdorovať, zlá správa je, že Rusko nehodlá vojnu ukončiť. Vojnový konflikt na Ukrajine je typický príklad situácie v ktorej stráca úplne každý, koho sa týka.

24.02.2024 05:00
zelenskyj, OSN Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (131)

Samotná Ukrajina bojuje o svoje prežitie, Rusko likviduje svoju politickú a ekonomickú budúcnosť a agresivita Moskvy poškodzuje aj európsku ekonomiku. Dva roky vojny priniesli jednoducho obrovské škody.

Tento text sa bude venovať ekonomickým škodám, tie je totiž možné vyčísľovať. Vplyv vojny na Ukrajinu je z ekonomického pohľadu devastačný. Ukazuje to pohľad najmä na rok 2022. V ňom sa ekonomika krajiny prepadla o 29,1 percenta, pretože hospodárstvo v krajine sa sústreďuje prevažne na obranu. Bežné hospodárske vzťahy prestali fungovať a Ukrajina musí aj svoje ekonomické sily míňať v obrannej vojne, ktorá je vo svojej podstate neproduktívna. V roku 2023 ukrajinská ekonomika posilnila o dve percenta.

Premiér Fico o pomoci Ukrajine
Video
Zdroj: ta3

Ukrajinské výdavky na obranu raketovo stúpali

Od roku 2010 do roku 2014 Ukrajina vo forme vojenských výdavkov míňala menej ako tri miliardy dolárov ročne. Táto suma sa po ruskej anexii Krymu začala zvyšovať. V roku 2021 tak vojenské výdavky Ukrajiny dosiahli sumu necelých šesť miliárd dolárov, teda zhruba 3,2 percenta HDP. V roku 2022 vojnové výdavky samozrejme v obrovskej miere stúpli až na 33 percent HDP.

Navyše, Ukrajina prichádza o utečencov, ktorí by za štandardných okolností pracovali a vytvárali ekonomické hodnoty v krajine.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, že mimo Ukrajinu bolo v polovici februára tohto roku zhruba 6,5 milióna utečencov. Celkovo ale svoje domovy od začiatku vojny opustilo viac ako štrnásť miliónov Ukrajincov.

peňaženka, peniaze, hotovosť Čítajte viac Štát domácnosti pred zdražovaním dokázal ochrániť, no cez záchrannú sieť prepadli najmä tí najslabší

Rusko problémy čiastočne maskuje

Ruská ekonomika svoje problémy zakrýva tým, že sa preorientovala na potreby armády. Vojnové výdavky pomáhajú ekonomiku držať v pluse. V minulom roku ruská ekonomika posilnila o 3,6 percenta. K tomuto rastu ekonomike pomohli najmä vojnové výdavky, ktoré prekryli zaostávanie hospodárstva krajiny v ostatných oblastiach.

Výkon zbrojárskeho priemyslu a ďalších odvetví spojených s vojnou boli v roku 2023 o 35 percent vyššie ako v predchádzajúcom roku. V sledovanom období rástlo aj stavebníctvo, ktoré posilnilo o pätnásť percent.

Na druhej strane spektra je spracovanie dreva, letecká preprava a automobilový priemysel. Pokles automobilového priemyslu sa doťahuje k úrovni štyridsiatich percent.

Napriek tomu by ruská ekonomika mala posilniť aj v roku 2024. Medzinárodný menový fond odhaduje, že Rusko si pripíše 1,1 percent v reálnom vyjadrení.

peniaze, peňaženka, hotovosť Čítajte viac Ceny na Slovensku rástli v minulom roku stále závratne rýchlo. Pozrite sa aké bolo tempo zdražovania

Rusko nad vodou držia rezervy, ktoré si vybudovalo v minulosti. Hodnota likvidnej časti ruského štátneho investičného fondu, známeho ako Fond národného bohatstva, klesla od začiatku vojny na Ukrajine o viac než polovicu, keď po uvalení sankcií západných štátov musela ruská vláda investovať obrovské peniaze do vykrývania rozpočtového deficitu a podpory štátnych firiem. K 1. februáru tohto roka dosiahla hodnota tohto fondu, ktorý slúži na horšie časy, 55 miliárd dolárov, teda 51,08 miliardy eur. To predstavuje 2,7 percenta HDP, ukázali údaje ruského ministerstva financií. K 1. februáru 2022, teda pred útokom Ruska na Ukrajinu, dosahovali 112,7 miliardy dolárov teda 6,6 percenta HDP. Práve tento fond pomáha Rusku financovať vojnu. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina už generuje rozpočtové deficity, no tie zatiaľ dokáže zvládať. Rusko na vojnu peniaze teda stále má.

Kondícia ruských verejných financií závisí aj od toho ako sa Rusku darí predávať fosílne palivá. Európa sa snaží od ruských energetických zdrojov odstrihnúť, no Rusko začalo viac ropy predávať do Turecka, Číny a aj Indie. Situáciu Ruska komplikuje to, že má problém poistiť tankery s fosílnymi palivami v EÚ a v krajinách G7. Napríklad v januári 2024 boli v týchto krajinách poistené dve tretiny tankerov. V súčasnosti je to len 28 percent. Je to jeden z prejavov sankcií voči Rusku.

Ani Európa sa od ruských fosílnych palív nedokáže úplne odstrihnúť. Od začiatku vojny získalo Rusko predajom fosílnych palív celkovo viac ako 600 miliárd eur, z toho z EÚ získalo Rusko viac ako 187 miliárd eur.

Aké sú výdavky na vojnu?

V roku 2022 Ukrajina na vojnu vynaložila podľa Svetovej banky 44 miliárd dolárov. Rádovo podobné sumy Ukrajina minula aj v predchádzajúcom roku. Tieto čísla ale nezahŕňajú hodnotu medzinárodnej pomoci.

Pre porovnanie Rusko len v roku 2022 minulo vo 86 miliárd dolárov. V minulom roku mohli ruské výdavky stúpnuť dokonca na vyše 100 miliárd dolárov odhady Štokholmského medzinárodného inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) hovoria, že v roku 2024 by to mohla byť až suma 140 miliárd dolárov. Krajina by tak na vojnové výdavky v roku 2024 mohla vynaložiť viac ako sedem percent HDP.

Vojnu cíti aj EÚ

Európa si postupom času, s potenciálom ďalšieho posilnenia kvôli očakávanému spusteniu plynovodu NordStream II, vybudovala silnú závislosť pri dovoze plynu – až takmer polovica pochádzala z Ruskej federácie,“ hovoria analytici Slovenskej sporiteľne. „Výpadok príjmov vyplývajúci z menšieho odberaného objemu síce bol do veľkej miery kompenzovaný nárastom cien, to sa však, ako sme mohli vidieť, stáva minulosťou,“ dodávajú.

Analytici upozorňujú, že aktuálne sú ceny na úrovniach spred začiatku vojnového konfliktu. Pomáha tomu teplá zima, dostatok plynu v zásobníkoch, ale aj oslabená ekonomická aktivita.

Vojnou na Ukrajine trpí aj zvyšok Európy. Analýza spoločnosti Allianz ukázala, že vojna na Ukrajine zrýchlila rast cien v eurozóne o päť percentuálnych bodov. Miera inflácia v eurozóne tak bola dvojnásobná v porovnaní so scenárom, v ktorom by vojna nebola. Spoločnosť Allianz zároveň predpokladá, že Európska centrálna banka (ECB) zvýšila svoje úrokové sadzby o dvesto bázických bodov výraznejšie v porovnaní so situáciou, keď by vojna nenastala.

Zároveň jednotlivé európske krajiny pomáhajú Ukrajine a to ich stojí peniaze. Ukrajine pomáhajú aj vojensky. Inštitút pre svetovú ekonomiku (IfW) prepočítal, že celková pomoc z EÚ na Ukrajinu vo forme vládnej pomoci dosiahla do 15. januára 2024 celkovo 144 miliárd eur. Pre porovnanie USA prispeli Ukrajine sumou necelých 68 miliárd eur. Samotné Slovensko len vo forme vojenskej pomoci poslalo na Ukrajinu zhruba 670 miliónov eur. Ide o muníciu, systémy Božena, systém S-300 a podobne.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #zbrojenie #vojna na Ukrajine