Chudobnieme, vyhlásil nemecký minister. Prečo sa motor rastu Nemecka zadrháva?

Najžiarivejšie dni motora Európy sú, ako sa zdá, na konci. Nemecko už niekoľko rokov bojuje s poklesom produkcie spracovateľského priemyslu a jeho konkurencieschopnosť na globálnom trhu sa výrazne oslabila.

18.02.2024 05:00
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
debata (258)
Premiér Robert Fico na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom
Video
Zdroj: TV Pravda

Základy nemeckej priemyselnej mašinérie padajú ako domino, píše vo svojej analýze agentúra Bloomberg. Berlín totiž zachvátila politická paralýza, ktorá bola v spojení s energetickou krízou poslednou ranou pre tamojších priemyselných producentov. Nemecko by tak mohlo v najbližšom čase stratiť svoj status priemyselnej veľmoci.

Nemecko Berlín SR premiér Fico Scholz návšteva Čítajte viac Motor Európy sa zadrháva. Slovensko na to môže doplatiť. Čo sa deje v Nemecku?

Podľa analytikov za tým stojí viacero faktorov. V prvom rade ide o silnejúcu konkurenciu zo strany Spojených štátov, dopady spomínanej energetickej krízy, ktorá sa prehnala Európou, ale aj o klesajúci dopyt po nemeckom tovare zo strany Číny.

Strata konkurencieschop­nosti

Bloomberg tiež zdôrazňuje, že poslednou ranou pre niektorých tamojších výrobcov bola stopka pre tok obrovských objemov lacného ruského zemného plynu do krajiny. Hľadanie alternatívnych zdrojov, ktoré by mohli dodávky ruského plynu nahradiť, spôsobuje nemeckému priemyslu výrazné problémy, čo sa ukazuje aj na schopnosti krajiny konkurovať ostatným globálnym hráčom.

„Prestali sme byť konkurencieschopní. Chudobnieme, pretože nemáme žiadny rast. Zaostávame,“ povedal pre agentúru Christian Lindner, nemecký minister financií. S ministrom súhlasia aj samotní producenti. „Ak mám byť úprimný, neexistuje veľká nádej. Naozaj si nie som istý, či sme schopní tento trend zastaviť. Veľa vecí by sa muselo zmeniť, a to veľmi rýchlo,“ podotkol v tejto súvislosti Stefan Klebert, šéf nemeckej strojárskej spoločnosti GEA.

R4 Prešov - severný obchvat, I. etapa Čítajte viac Ficov minister ďakuje Bruselu. Prídu milióny eur na projekt, ktorý pomôže tisíckam vodičov

Nepriaznivý ekonomický vývoj spôsobil, že sa zotavovanie nemeckého hospodárstva po pandémii zastavilo. Nemecká ekonomika stúpla minulý rok, v porovnaní s predpandemickým rokom 2019, iba o 0,7 percenta. To predstavuje zlú správu pre celú eurozónu, teda aj pre Slovensko, ktoré je ako mimoriadne otvorená ekonomika do značnej miery závislé práve na tom, ako sa nemeckej ekonomike darí.

USA, ktoré so svojimi transatlantickými spojencami súperia o investície do klímy, sa tak Európe vzďaľujú míľovými krokmi. Okrem toho, podľa Medzinárodného menového fondu je Nemecko jediným štátom spomedzi najvyspelejších krajín sveta G7, ktorý v roku 2023 klesol. Očakáva sa tiež, že ekonomický rast krajiny bude aj v tomto roku naďalej pod výrazným priemerom pre vyspelé svetové ekonomiky.

Traktory a štrukturálne problémy

Nemecko okrem toho sužujú aj problémy na domácej politickej scéne. Tamojšia vláda sa začiatkom roka ocitla pod tlakom farmárov. Tí na svojich traktoroch a iných poľnohospodárskych strojoch vyrazili na cesty, s cieľom dotlačiť spolkovú vládu k tomu, aby zachovala daňovú úľavy pre lesnícku a poľnohospodár­sku naftu.

Problémy v Nemecku sú však aj štrukturálne, a týkajú sa ako nedostatku pracovných síl, tak aj zastaralej fyzickej či digitálnej infraštruktúry, sumarizuje americká CNN. Podobne ako ostatné priemyselné krajiny aj Nemecko čelí problémom s nedostatkom pracovnej sily. Podľa oficiálnych odhadov bude v krajine do roku 2035 chýbať až 7 miliónov kvalifikovaných pracovníkov.

Lagardová Čítajte viac Lagardová: Globálna ekonomika sa rozpadá na konkurenčné bloky. Európa je v kritickom momente

„Nemecko potrebuje zásadnú ekonomickú transformáciu. Najväčšou výzvou pre krajinu nie sú budúce dva roky, je to nasledujúcich 10 rokov… potrebujeme transformovať náš priemysel." povedal pre CNN v tejto súvislosti Marcel Fratzcher, prezident Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum v Berlíne.

Napriek všetkým problémom, ktorými si krajina prechádza, však stále platí, že Nemecko je svetovým lídrom vo viacerých priemyselných odvetviach. Ako pripomína CNN, krajine sa aj naďalej darí priťahovať toky priamych zahraničných investícií.

© Autorské práva vyhradené

258 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #priemysel #hospodárstvo