Video o škole neklame. Presviedča deti aj váhajúcich rodičov

Mladíci v prilbách ako pretekári F1 s motorovými pílami v rukách zotnú tridsať metrov vysoký smrek ako zápalku. Útla odvážna dievčinka v sedle koňa, ktorá vzápätí presadne do kabíny mohutného traktora. Takého, čo vzbudzuje rešpekt počas farmárskych protestov otriasajúcich Európou týchto dní. A k tomu torta plná šťavnatého ovocia, len do nej zahryznúť.

17.02.2024 05:00
studenti Foto:
debata (7)

Ani profesionáli by sa nehanbili za zábery, ktoré poslali do videosúťaže Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory stredné odborné školy. Súťaž nazvali priliehavo – Podpor svoj odbor. Organizujú ju už štvrtý rok po sebe a medzi študentmi je čoraz populárnejšia. Búra predsudky o „hnojarine“, s ktorými zápasia možno viac rodičia ako ich vlastné deti.

Hrdinkou víťazného videa je len šestnásťročná Diana Nováková zo sobraneckej strednej školy. Dievčina s dlhými vlasmi má guráže na rozdávanie. Pôvodne chcela byť policajtkou, odvahu zrejme zdedila po otcovi, vojakovi z povolania. Lenže viac jej učarovali zvieratá, ktoré choval starý otec. Napokon si vybrala poľnohospodársku školu v Sobranciach. Keď ju skončí, chce si otvoriť ranč. Kone sedlá štvrtý rok, práca v maštali ani na poli jej neprekáža, ak bude vytrvalá, zrejme sa jej podarí splniť si svoj sen.

Vraví sa, že lepšie jeden raz uvidieť, ako stokrát počuť. Nápad s videami naozaj pomáha presviedčať, že poľnohospodárske a potravinárske odbory sú atraktívne, zaujímavé a ako vravia mladíci zo Strednej odbornej školy lesníckej v Tvrdošíne na Orave Miroslav Miklušek a Michal Buč, aj „kúlové“. Obaja zručne narábajú s pílami, s traktormi jazdia, akoby sa za volantom narodili. Ich video je plné dynamických sekvencií a hudby, ktorá dej v lese ešte akceleruje. Toto video získalo tretie miesto.

Argument troch minút

Z iného sveta je video o práci cukrárok. Liana Plauterová z Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši priblíži farebnosť sveta sladkých dobrôt, ktoré využívajú lesné ovocie Liptova. Skvelé, ako vedia naši mladí predstaviť prednosti svojho rodného kraja. Liptáčka si vyslúžila tiež tretie miesto.

Ide o pravdu, Richard Takáč Čítajte viac Takáč v Ide o pravdu: Hnev farmárov smeruje proti bruselským nezmyslom. Pokojne pôjdem na čele protestov

Účtovníctvo je jedným z pilierov dobrého podnikania. Dokonca aj keď sa budete venovať profesionálne chovu a výcviku psov, nezaobídete sa bez toho, aby ste vedeli, aké sú vaše príjmy a výdavky. Tomu všetkému naučia nielen kynológov, ale aj ostatných študentov na Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave, vraví v druhom najlepšom videu Alexandra Mináriková.

Trojminútové videá dokážu v skratke vyrozprávať, prečo sa oplatí študovať niektorý z poľnohospodár­skych či potravinárskych odborov. Naša doba je netrpezlivá, chce všetko obsiahnuť div nie v jednej sekunde, lenže poľnohospodárstvu vládnu štyri ročné obdobia, treba byť trpezlivý. Aj tomu naučia školy, lebo kto chce porozumieť zvieratám, musí im prísť na kobylku, a to sa nedá inak, len sa im vedieť prihovoriť. Diana Nováková aj Alexandra Mináriková to veľmi dobre vedia.

zväčšiť Jana Vargová, zástupkyňa riaditeľa SOŠ v... Foto: Jozef Sedlák
Jana Vargová Jana Vargová, zástupkyňa riaditeľa SOŠ v Sobranciach, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a hlavná postava víťazného agrovidea Diana Nováková.

Ale prihovoriť sa treba vedieť aj deťom. V tom spočíva umenie učiteľov. Vraví to Janka Vargová, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy zo Sobraniec. Kedysi túto školu s polstoročnou tradíciou navštevovalo vyše 400 žiakov, dnes ich je polovica. „Myslím, že sme našli spôsob, ako komunikovať s deťmi, ale aj so základnými školami. Premietneme video, a žiaci hneď vedia, čo znamená študovať poľnohospodárstvo.“

Takú istú skúsenosť má Anita Dávidová-Vidrová, učiteľka a výchovná poradkyňa zo ZŠ J. G. Tajovského v Senci. Na škole organizuje tzv. videoochutnávky. Počas triednických hodín premieta deťom videá z videotéky, ktorú pripravila Slovenská poľnohospodárska potravinárska komora. Školáci si ich potom doma prezrú spolu s rodičmi. Práve živé spontánne zábery a výpovede detí pomáhajú presvedčiť váhajúcich rodičov, že poslať dieťa na strednú poľnohospodársku či potravinársku školu sa oplatí.

Remeslá, ktoré prežijú

„Nepotrebujeme politológov, ktorí veštia budúcnosť Slovenska z dlane, ale zručných potravinárov,“ vraví generálny riaditeľ Levickej mliekarne Marián Šolty, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Mliekari, mäsiari, pekári sú dnes „úzkym profilom“.

„Technológie sa menia, sú náročnejšie, ale stále si žiadajú šikovných ľudí s citom a zmyslom pre chutnú potravinu. Naše remeslo prežije všetky ostatné, ľudia každý deň predsa dobíjajú svoje baterky jedlom,“ presviedča Šolty.

zväčšiť Anita Dávidová-Vidrová, učiteľka a výchovná... Foto: Jozef Sedlák
Anita Dávidová-Vidrová Anita Dávidová-Vidrová, učiteľka a výchovná poradkyňa zo ZŠ J. G. Tajovského v Senci aj pomocou videí presvedčila deti a ich rodičov, že poľnohospodárske školy majú budúcnosť.

Našinci dnes viac než inokedy hľadia na výdavky. Šetrí aj štát. „V ôsmej triede sa otvárajú pre deti bilingválne gymnáziá. A čo tak otvoriť pre ne aj stredné odborné školy? Nemusia do podrobností rozoberať vetnú skladbu, ale nech sa naučia poľnohospodárskej a potravinárskej odbornosti. Pomohlo by to aj rodinám, deti by skôr začali zarábať,“ navrhuje riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová-Pátková.

Slovenské potravinové hospodárstvo stojí na križovatke. Treba zvažovať, ako ho rozhýbať. Študentom odovzdal ocenenia minister Richard Takáč. Poľnohospodárstvo, ako povedal, už dávno nie je odvetvím, ako ho zobrazil slávny český film Vesničko má středisková, je odvetvím prekypujúcim chytrými inováciami, odvetvím zábavným, ktoré si pýta odvážnych a vzdelaných ľudí. Školy agropotravinár­skeho, lesníckeho a veterinárskeho zamerania také vzdelanie vedia dať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #študent