Kabinet schválil zákon o strategických investíciách. Diaľnice by sa mali stavať rýchlejšie

Procesy prípravy a realizácie významných investičných projektov by sa mali urýchliť. Vláda preto na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete. Ide aj o transpozíciu eurosmernice. Vládny kabinet zároveň k tomuto materiálu schválil aj návrh na skrátené legislatívne konanie. Účinnosť by mala byť platná dňom vyhlásenia.

14.02.2024 11:07
Robert Fico / Jozef Ráž ml. / Foto: ,
Vpravo predseda vlády Robert Fico v rámci uvádzania ministrov na rezorty navštívil Ministerstvo dopravy. Vľavo minister dopravy Jozef Ráž ml. 31. októbra 2023 v Bratislave
debata (5)

Cieľom je upraviť podmienky na prípravu, uskutočňovanie a dokončovanie investičných projektov, o ktorých vláda rozhodne, že sú strategickou investíciou a ich realizácia je vo verejnom záujme. Upraviť sa majú aj práva a povinnosti držiteľa osvedčenia o strategickej investícií, pôsobnosť orgánov štátnej správy, ako aj osobitosti povoľovacích a vyvlastňovacích konaní. Pôjde o investície, ktoré sú financované z verejných zdrojov.

Jednotlivé strategicky významné projekty zamerané na investície v rôznych oblastiach sa podľa rezortu dopravy nerobia v takých časových intervaloch, ktoré sú želateľné. Nezabezpečuje sa potrená dopravná infraštruktúra, čo oslabuje aj záujem investorov investovať na Slovensku. Cieľom je zefektívniť vysporiadanie majetkovoprávnych pozemkov a stavieb na prípravu výstavby strategických projektov, ako aj povoľovacie procesy pre verejné obstarávanie.

Ján Tóth Čítajte viac Ekonomika začína vykazovať znaky prehrievania sa, platy rýchlo rastú, chýbajú pracovníci

Ukázalo sa totiž podľa ministerstva dopravy, že nevyhnutné majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov a zdĺhavé povoľovacie procesy a verejné obstarávanie nedovoľujú v rozumnom čase pripraviť a realizovať rozsiahle stavby, prípadne ich rekonštrukcie. Bránia tomu zdĺhavé vyvlastňovacie konanie, stavebné a kolaudačné konanie, ako aj verejné obstarávanie, zdĺhavé konania na katastrálnych úradoch a na súdoch. To odrádza aj zahraničných investorov, ktorí zamýšľané veľké investície umiestňujú v iných krajinách.

Zákon v rámci prebratia eurosmernice do slovenského právneho poriadku upravuje postupy a podmienky vydávania povolení pri výstavbe projektov dopravnej infraštruktúry, ktoré sú súčasťou vybraných úsekov základnej a súhrnnej transeurópskej dopravnej siete na Slovensku. Stavby, ktoré budú spadať do rozsahu pôsobnosti tohto zákona, by sa mali v procese povoľovania uprednostňovať pred inými projektami a samotný proces povoľovania pre tieto stavby by za ideálnych podmienok nemal trvať dlhšie ako štyri roky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #kabinet