Brusel sa obáva o európske peniaze. Komisia poslala na Slovensko dva listy a žiada nápravu

Európska komisia (EK) zaslala Slovensku dva listy, v ktorých varuje, že krajina môže prísť o peniaze z Európskej únie (EÚ). Schvaľovanie novely Trestného zákona malo byť totiž v rozpore s európskym právom. V Národnej rade (NR) SR o tom na tlačovej konferencii informovali predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

12.02.2024 11:55
debata (27)

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders mal podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) zaslať list v deň schvaľovania novely Trestného zákona. Mal v ňom žiadať zastavenie schvaľovania novely v skrátenom legislatívnom konaní. Hojsík zároveň upozornil na to, že EK neidentifikovala podobnosť so zákonom v Rakúsku alebo v Česku, na ktoré sa vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odvoláva.

„EK sa opakovane snažila o dialóg. Dokonca Slovensko v liste z 24. januára upozornila, že analyzovala právne poriadky okolitých členských štátov a nikde nenašla obdobné trestné sadzby. Tým sa totiž vládna koalícia snažila hanebne ospravedlniť dokonca aj pred Komisiou,“ uviedol Hojsík.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

Pozmeňujúce návrhy poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) podľa Hojsíka reagovali na výhrady EK len čiastočne. Predseda PS Michal Šimečka vyzval ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby komunikáciu medzi Slovenskom a EK zverejnil a prevzal politickú zodpovednosť za ignorovanie výhrad Komisie.

„Žiadame o zverejnenie výhrad EK, ktoré vláde poslala v listoch z 24. januára a 8. februára. Ukážte slovenskej verejnosti, ako nás Komisia opakovane upozorňovala, že táto novela nie je v súlade s európskym právom a ako jej prijatím de facto vyvoláte konanie proti Slovensku,“ uviedol Šimečka s tým, že eurofondy sú ohrozené.

Podľa Šimečku eurokomisia jasne hovorí, že Slovensko sa môže dostať do situácie, kedy nebude schopné chrániť európske miliardy. „Je desivé, ako vláde Fica nezáleží na občanoch. Je schopný obetovať všetko, vrátane peňazí z európskych zdrojov,“ vyhlásil Šimečka.

Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Európska komisia #novela Trestného zákona #Progresívne Slovensko