Rast miezd už predbehol infláciu. Pozrite si, kde rástli platy najviac

Priemerná nominálna mesačná mzda rástla vlani medziročne vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, v siedmich z nich dokonca dvojciferným tempom.

12.02.2024 11:11
zamestnanci, kariéra, práca, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najviac vzrástla v odvetviach s nižšími mzdami, a to v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14,4 %. Priemerne tu ľudia zarobili 706 eur. V oblasti ubytovania ľudia priemerne vlani zarábali 1 082 eur, čo predstavuje medziročný nárast o 13,8 %.

Dvojciferným tempom rástla aj mzda v stavebníctve s priemernou mzdou 1 025 eur, v maloobchode na 1 086 eur, vo vybraných trhových službách na 1 395 eur, vo veľkoobchode na 1 466 eur a v priemysle na 1511 eur. Najpomalšie rástli platy v odvetví s najvyššími mzdami, v informáciách a komunikácii, tempo ich medziročného rastu bolo 7,2 % a úroveň priemerného zárobku dosiahla 2 449 eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Konštrukta-Defence Čítajte viac Slovenská pomoc Ukrajine patrí medzi najštedrejšie na svete. Pozrite si kompletný rebríček krajín

Rast inflácie v minulom roku postupne spomaľoval a jej úroveň okresávala zárobky menej ako v predchádzajúcom roku. Reálna mzda vzrástla v šiestich z desiatich sledovaných odvetví, rast sa pohyboval od 0,6 % vo veľkoobchode do 3,5 % v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

Reálne nižšie mzdy do 3 % boli evidované v sektore informácii a komunikácie, v doprave a skladovaní, v predaji a oprave motorových vozidiel a v priemysle. V dlhodobom porovnaní vývoja reálnych miezd od roku 2009 bol najhorší rok 2022, kedy rast zaznamenalo iba jedno odvetvie, a to ubytovanie.

V samotnom mesiaci december priemerná nominálna mesačná mzda sa medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach, dvojciferne rástla až v polovici z nich. Najvýraznejší rast evidovali činnosti reštaurácií a pohostinstiev o 15,1 % s priemernou mzdou 724 eur. Najnižší zase stavebníctvo so mzdou na úrovni priemerne 1 064 eur a tiež doprava vrátane skladovania priemerne vo výške 1 415 eur, obe zhodne narástli o 7 %. Reálne mzdy zamestnancov všetkých sledovaných odvetví počas decembra minulého roka boli tiež medziročne vyššie. Ich rast sa pohyboval od 1 % v doprave a skladovaní do 8,7 % v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

debata chyba
Viac na túto tému: #platy