Tisícom rodičov prídu listy z finančnej správy pre chybu pri daňovom bonuse na dieťa, dostanú čas na nápravu

Takmer šesťtisíc daňovníkov dostane v nadchádzajúcich dňoch listy, v ktorých ich finančná správa upozorní na nesprávne uplatnený daňový bonus na vyživované dieťa za rok 2022. V prípade nezrovnalostí majú do konca februára čas na podanie daňového priznania a zaplatenie vzniknutého rozdielu na dani z príjmov. Finančná správa týmto pokračuje v listových kampaniach zameraných na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností.

30.01.2024 10:37
Finančná správa / FS / Kriminalisti / Foto:
debata

Finančná správa analýzou podaných daňových priznaní k dani z príjmov fyzických osôb a ročných hlásení podaných zamestnávateľmi odhalila neoprávnené uplatňovanie daňových bonusov na vyživované deti. Odhadovaná suma nesprávne uplatneného daňového bonusu je 3,3 milióna eur.

dôchodca, peniaze Čítajte viac Také vysoké dôchodky si nemôžeme dovoliť. Napriek tomu sa na štát spoliehajú aj dnešní mladí ľudia, ukázal prieskum

Tieto osoby dostanú v nasledujúcich dňoch listy s informáciou, že daňový bonus na vyživované dieťa za zdaňovacie obdobie 2022 si pravdepodobne uplatnili vo vyššej sume ako ustanovuje zákon. Najneskôr do 29. februára tohto roka majú čas na to, aby podali daňové priznanie a zaplatili vzniknutý rozdiel na dani z príjmov.

Listy sú rozdelené do dvoch typov. Prvý je pre tých, ktorým daňový bonus vyplatil zamestnávateľ a podali daňové priznanie, pričom sumu daňového bonusu vyplatenú zamestnávateľom v daňovom priznaní neuviedli. Druhý typ listu je určený pre rodičov, ktorí si daňový bonus na to isté dieťa za to isté obdobie uplatnili obaja. List finančná správa pošle len jednému z dvojice. Finančná správa pripomína, že na uplatnenie daňového bonusu má právo len jeden z rodičov, a to ten, s ktorým žilo dieťa v spoločnej domácnosti a súčasne splnil aj ďalšie podmienky ustanovené zákonom.

Rodič, ktorý si uplatnil daňový bonus neoprávnene, musí podať riadne alebo dodatočné daňové priznanie. Potrebné je ho podať osobne na príslušnom daňovom úrade, poštou na ľubovoľnej pobočke alebo elektronicky. E-formulár daňového priznania sa nachádza na portáli finančnej správy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #daňový bonus