Záujem o palivové drevo klesá, hlásia Lesy SR a viacerí lesníci. A to je pritom vykurovacia sezóna

Celkový dopyt po palivovom dreve vlani klesol oproti roku 2022 o 33 %. Záujem o palivové drevo v roku 2023 výrazne vzrástol len vo februári, a to až o 289 %. Od marca do konca roka dopyt však už klesal, výrazný nárast nepriniesol ani začiatok vykurovacej sezóny. Vyplynulo to z dát spoločnosti 123dopyt.sk, ktorá prevádzkuje dopytový systém a online katalóg dodávateľov na Slovensku.

22.01.2024 14:54
drevo, oheň, kúrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Dopyt po palivovom dreve bol v roku 2023 značne odlišný od predchádzajúceho roka. Zatiaľ čo v roku 2022 v podstate kontinuálne rástol a držal sa na veľmi vysokej úrovni, minulý rok priniesol pokles. Markantný nárast neprišiel ani so začiatkom vykurovacej sezóny,“ priblížil riaditeľ spoločnosti 123dopyt.sk Otto Kočí.

Višňové, D1, diaľnica Čítajte viac Nové diaľnice a opravy ciest v roku 2024: pozrite si, čo sa chystá (prehľad v krajoch)

V roku 2022 záujem o palivové drevo poznamenali najmä obavy z vysokých cien energií, mnohé domácnosti podľa dopytového portálu hľadali alternatívne možnosti vykurovania. Vlani sa však situácia upokojila a záujem o palivové drevo v roku 2023 medziročne poklesol o 33 %.

„Predovšetkým je dôležité si uvedomiť, že rok 2022 bol naozaj neštandardný. Zároveň sa množstvo domácností v reakcii na dianie predzásobilo drevom na dlhú dobu vopred. V neposlednom rade dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje vývoj dopytu, je počasie, keď vplyvom teplého počasia prišiel začiatok vykurovacej sezóny neskôr,“ priblížil Kočí.

Nižší dopyt po palivovom dreve vlani zaregistrovali ako v štátnom podniku Lesy SR, tak aj v neštátnych lesných podnikoch. Zároveň klesli aj ceny palivového dreva. Lesy SR v októbri 2023 oproti januáru toho istého roka zaznamenali pokles cien o 29 %.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #kúrenie #palivo