Aký bude rok 2024 z pohľadu dôchodkového sporenia? Niektorí ľudia si dobre zarobili

Po úspešnom roku 2023, kedy si výrazne polepšili všetci sporitelia, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, prichádza rok náročný na prognózy. Zhodujú sa na tom všetky dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Pomerne jednoznačne možno očakávať, že investovanie v dlhopisových fondoch bude vykazovať kladnú výkonnosť.

20.01.2024 10:57
debata

Pri indexových fondoch sa však očakávajú výkyvy smerom nahor aj nadol. Z dlhodobého hľadiska je však možné práve túto situáciu využiť. Na zhodnocovanie finančných prostriedkov v dôchodkových fondoch, ako aj celkovo na dôchodkové sporenie, je totiž potrebné sa pozerať optikou dlhodobého horizontu.

dôchodkyňa, seniorka, staršia pani Čítajte viac Plán vlády s druhým pilierom ukrojí ľuďom z úspor. Budúci dôchodcovia budú mať nižšie penzie, tvrdia analytici

Z dôvodu predpokladaného spomalenia americkej ekonomiky očakáva generálny riaditeľ Kooperativy DSS Matej Varga výkyvy trhov a možné poklesy výkonnosti indexových fondov. „Tento stav však vytvorí len príležitosť pre výhodnejšie nákupy pre sporiteľov, pri klesajúcej priemernej cene ich pravidelných investícií,“ vysvetľuje pre agentúru SITA. Medzi ďalšie riziká zaraďuje Daniela Tomášková z NN DSS vysoké geopolitické riziká, úroky a infláciu alebo pokračujúce ekonomické spomalenie. „Všetky tieto faktory môžu ovplyvňovať finančné trhy, najmä, ak sa vymknú spod kontroly,“ dodáva.

Akciové a indexové fondy sú nepochybne z dlhodobého hľadiska najvýnosnejšie. „Predpovedať výnosy na jeden konkrétny rok je takmer nemožné. V druhom pilieri to však našťastie nie je ani potrebné, nakoľko sa jedná práve o dlhodobé sporenie,“ dodáva Igor Vilček, vedúci oddelenia Riadenia investícií vo VÚB Generali d.s.s.. Prekvapením by podľa Allianz DSS bolo, ak by akciové trhy dokázali v tomto roku zopakovať rast z roku 2023. V kategórii indexových fondov preto očakávajú slabší rok ako tomu bolo vlani. Zopakovať podobné vlaňajšie výsledky by však mohla kategória dlhopisových fondov.

SUV Čítajte viac Slováci presadajú z malých do obrovských áut. Prečo rastie popularita SUV vozidiel

V porovnaní s výsledkami z minulých rokov by mohlo podľa vyjadrení NN DSS nastať zlepšenie výkonnosti v garantovaných dôchodkových fondoch z dôvodu vyšších úrokových sadzieb. „A keďže stále platí, že sporenie na dôchodok je dlhodobý produkt, prvou voľbou by mali byť negarantované dôchodkové fondy,“ radí Tomášková.

Sporitelia majú možnosť meniť svoju investičnú stratégiu kedykoľvek, a to aj opakovane a bezplatne. Môžu sa rozhodnúť pre vlastnú investičnú stratégiu alebo byť v predvolenej investičnej stratégii. Stačí sa obrátiť na svoju dôchodkovú správcovskú spoločnosť a urobiť zmeny formou listu, telefonátu, elektronicky či osobnou návštevou klientského centra.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #II. pilier #dôchodky