Fico hovoril pred globálnou elitou vo Švajčiarsku. Covid všetko zmenil, Slovensko môže zaviesť prelomovú myšlienku

Premiér Robert Fico (Smer) vo svojom vystúpení v rámci diskusného panelu na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose hovoril o problémoch, ktorým čelí slovenský trh práce. Okrem iného načrtol aj možnosť skracovania pracovného času na Slovensku.

17.01.2024 18:00
Fico Davos Foto:
Predseda vlády Robert Fico v Davose.
debata (98)

V rámci panelu s názvom „Čo očakávať od trhov práce?“ slovenský premiér vystúpil spolu s generálnym riaditeľom Medzinárodnej organizácie práce Gilbertom Fossounom Houngbom a ministerkou pre digitálnu ekonomiku afrického štátu Togo Cinou Lawson.

V Davose sa stretávajú svetoví ekonomickí lídri ale aj politici, ktorí majú najvýraznejší vplyv na ekonomické smerovanie svojich krajín. Výročné zasadnutie vo švajčiarskom meste je vlajkovou loďou Svetového ekonomického fóra, na ktorom pozvaní hostia preberajú kľúčové otázky spojené s globálnym záujmom.

Jozef Holjenčík Čítajte viac Smiať sa či plakať, pýta sa exminister Hirman. Ficov nominant a šéf ÚRSO sa rozrozprával o ruskom plyne

Za najväčšie problémy nášho trhu práce Fico na stretnutí označil starnutie populácie, ale aj dlhodobý nedostatok pracovnej sily. Na Slovensku totiž chýba približne 100-tisíc pracovníkov, zdôraznil premiér. „Prvou výzvou pre moju vládu je, ako prilákať na náš pracovný trh ľudí zo zahraničia,“ povedal Fico. Slovensko má okrem toho podľa neho problém aj s tým, ako prilákať Rómov do práce.

Medzi ďalšie výzvy pre náš trh práce zaradil Fico aj digitalizáciu a postupný nástup umelej inteligencie. „Nikdy sa nepýtam, čo môžu ľudia urobiť pre trh práce, ale čo môže trh práce urobiť pre ľudí,“ vyslovil v tejto v tejto súvislosti premiér.

V rámci diskusie premiér vyzdvihol aj úlohu sociálneho dialógu v rámci vyjednávania medzi zamestnávateľmi, zamestnancami a štátom. „Sociálnemu dialógu verím absolútne. Milujem tripartitu. Ak prebieha dobrý dialóg medzi vládou, predstaviteľmi biznisu a pracovníkmi, potom všetko funguje ako má,“ dodal a doplnil, že bez tripartity sociálny dialóg nefunguje.

Robert Fico, Gašpar, Kaliňák, para, kaliňák, lindtner, boris susko Čítajte viac Zarábame menej ako naši susedia, no za potraviny platíme viac. Fico vo videu sľubuje, že jeho vláda zatočí s cenami v obchodoch

Nezostalo však len pri teoretických debatách. Premiér totiž načrtol, že Slovensko by mohlo už čoskoro experimentálne zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Pandémia nového koronavírusu totiž podľa neho zmenila pracovné prostredie a firmy si zvykli na to, že aj práca z domu môže byť efektívna a prínosná. Ďalším krokom by preto mohlo byť skracovanie pracovného času, ku ktorému sa postoj predstaviteľov biznisu po pandémii zmenil.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Davos #Svetové ekonomické fórum