Banka, čo podniká aj na Slovensku, dáva klientom v Rusku nulové úroky. Chce sa z trhu stiahnuť, no stále má milióny klientov

Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) sa v súčasnosti snaží zbaviť klientov svojej ruskej dcérskej spoločnosti prostredníctvom politiky nulových úrokových sadzieb. Informoval o tom švédsky expert na Rusko Anders Aslund, ktorý sa vo štvrtok (11. 1.) odvolal na kruhy blízke banke. Informácie priniesla agentúra APA.

13.01.2024 13:36
Centrála RBI v Rusku Foto:
Centrála RBI v Rusku
debata (2)

RBI mala svojho času v Rusku štyri milióny klientov a napriek tomu, že im fakticky prestala platiť úroky, sa ich počet znížil len o milión, povedal Aslund. „Ľudia stále radšej dávajú svoje peniaze Raiffeisenu ako Putinovej banke,“ vysvetlil bývalý švédsky veľvyslanec v Moskve, ktorý je považovaný za jedného z najlepších znalcov ruského finančného systému. V minulosti radil i bývalému ruskému prezidentovi Borisovi Jeľcinovi a neskôr zohrával dôležitú úlohu vo viacerých ukrajinských spoločnostiach.

Hovorca RBI na otázku agentúry APA nechcel Aslundove vyjadrenia priamo komentovať, uviedol však, že úroková sadzba z vkladov v ruskej dcére pre fyzické osoby je v súčasnosti na úrovni 2 %. V prípade sporiacich účtov má sadzba dosahovať 6 %. Kľúčová sadzba ruskej centrálnej sadzby pritom predstavuje 16 %.

peniaze, sporenie Čítajte viac Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

Aslund vo svojej prezentácii na pôde Rakúskeho inštitútu pre európsku a bezpečnostnú politiku (AIES) tiež upozornil, že značná časť zisku RBI pripadá na jej ruskú dcérsku spoločnosť. Skupina však „nemôže tieto peniaze dostať von“, dodal odborník, ktorý podľa svojich vyjadrení neverí, že situácia sa zmení. Rusko pravdepodobne „skonfiškuje dcérsku spoločnosť RBI tak, ako to už urobilo s jedným podnikom za druhým,“ uzavrel Aslund.

RBI je najväčšou západnou bankou, ktorá má stále zastúpenie v Rusku. Skupina sa od invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 usiluje o odčlenenie, prípadne predaj svojho biznisu v Rusku, opakovane však upozorňovala, že proces je veľmi komplikovaný a časovo náročný. RBI je aj pod tlakom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá nalieha na európske finančné inštitúcie, aby vzťahy s Ruskom obmedzili.

RBI podľa najaktuálnejších oficiálnych vyjadrení z konca minulého roka stále pracuje na ukončení svojich ruských operácií.

RBI podniká aj na Slovensku, súčasťou skupiny je Tatra banka, jedna z najväčších slovenských bánk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #úrokové sadzby #Raiffeisen Bank