Plynu je na zimnú sezónu dostatok, nie je jasné ako to bude vyzerať na konci roka

Slovensko má na vykurovaciu sezónu v zásobníkoch oproti minulým sezónam dostatok plynu. Je však otázne, ako sa budú dodávky plynu vyvíjať v ďalšom roku. Uviedli to výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský a riaditeľ odboru komunikácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta.

13.01.2024 11:30
SR Veľké Kapušany Zemplín Prezident Eustream KEX Foto:
Plynu je zatiaľ dostatok.
debata

Dodávky plynu sú počas tejto zimy podľa Kvasňovského plynulé. „V ostatných dňoch došlo k náhlemu a prudkému ochladeniu na celom území Slovenska. Denná spotreba plynu oproti vianočnému obdobiu vzrástla až o viac ako 70 %. Vzhľadom na to, že plyn je flexibilný zdroj energie, slovenské plynárenstvo vie stabilne zabezpečiť energetické potreby obyvateľov Slovenska aj pri takýchto výrazných výkyvoch počasia. Celkový objem kapacity v pomere k celkovej spotrebe zemného plynu je na Slovensku až 70 %,“ uviedol.

Naplnenosť zásobníkov plynu je podľa Šebestu nadpriemerne vysoká. „Našich takmer 1,5 milióna zákazníkov sa prípadnej krízovej situácie obávať nemusí. Objem plynu zatlačený zo strany SPP do zásobníkov k dnešnému dňu, spolu s pravidelnými dodávkami, nám dávajú dostatok optimizmu, že zimnú sezónu 2023/2024 zvládneme bez vplyvu na dodávky pre našich zákazníkov,“ doplnil.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čo prekáža Čaputovej na rozpočte Ficovej vlády? Výhrady sú celkom jasné

Podľa Kvasňovského bude pre Slovensko dôležité zachovanie toku plynu z Ruska počas tohto roka. „Čo sa týka prepravného kontraktu medzi Ruskom a Ukrajinou po roku 2024, myslíme si, že táto vec dnes ešte nie je uzavretá, a pravdepodobne ešte bude predmetom budúcich rokovaní. Jednou z viacerých možností, ako ho zachovať, by mohla byť trojstranná dohoda, v rámci ktorej by tretia strana preberala plyn na rusko-ukrajinskej hranici a ďalej prepravovala do EÚ,“ dodal.

Ceny zemného plynu sa v súčasnosti podľa neho pohybujú na úrovni 31 eur za megawatthodinu, čo je menej, ako bolo na začiatku vojny na Ukrajine. „Počas roka však ceny môžu byť opäť volatilné a rásť, napríklad v prípade technických odstávok plynovodov, možných štrajkov i negatívneho geopolitického vývoja,“ uzavrel Kvasňovský.

Údaje databázy plynárenských zásobníkov v Európe (AGSI) ukazujú, že zásobníky boli na území Slovenska v piatok (12. 1.) naplnené na vyše 78 %. Spotreba plynu na Slovensku bola podľa údajov spoločnosti SPP – distribúcia po väčšinu roku 2023 štandardná alebo nižšia ako v roku 2022. V roku 2022 bola ročná spotreba plynu 48,297 terawat­thodín (TWh), pričom minulý rok to bolo 45,537 TWh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #zima #2024 #zásobníky s plynom