Vláda schválila odvodovú úľavu pre potravinárov. Očakáva od opatrenia nižšie ceny na pultoch

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) navrhuje predĺžiť obdobie uplatňovania tzv. odvodovej úľavy pre vybraných zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore.

10.01.2024 11:28
obchod, potraviny, supermarket, zakaznik,... Foto:
Ilustračná foto.
debata

V súčasnosti vybraní zamestnávatelia neplatia za obdobie od 1. augusta minulého roka do 31. januára tohto roka sociálne odvody z vymeriavacieho základu mesačne najviac v sume 700 eur za každého zamestnanca. Podľa vládou schváleného návrhu novely zákona o sociálnom poistení sa toto obdobie predĺži do 30. júna tohto roka. Kabinet zároveň schválil návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Fico porada Čítajte viac Fico zverejnil video z porady. Rozdáva úlohy, akými chce bojovať s cenami potravín

Novelou zákona sa má zároveň rozšíriť okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, na ktorých sa táto odvodová úľava bude uplatňovať za obdobie od 1. februára tohto roka do 30. júna tohto roka. Odvodová úľava pre stanovený okruh zamestnávateľov sa tak má uplatňovať aj za február až jún tohto roka. Úľava na odvodoch bude z vymeriavacieho základu mesačne najviac v sume 750 eur za každého zamestnanca, teda v sume minimálnej mzdy platnej v tomto roku. Predĺžením a rozšírením odvodovej úľavy sa Sociálnej poisťovni v tomto roku znížia príjmy o 35,3 milióna eur, čo by mala poisťovni vykryť vláda presunom prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Zamestnávateľom v potravinárstve a v živočíšnej výrobe od augusta minulého roka dočasne kleslo odvodové zaťaženie. Toto opatrenie schválil parlament koncom júna minulého roka na návrh poslancov za stranu Smer-SD Richarda Takáča a exministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, keď za ich návrh hlasovalo 101 poslancov. Štát zamestnávateľom odpúšťa časť sociálnych odvodov za ich zamestnancov. Prvýkrát zamestnávateľ neplatí poistné za august minulého roka a naposledy za január tohto roka. Zamestnávateľ v tomto období platí iba poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie. Naďalej však má vykazovaciu povinnosť aj vo vzťahu k poistnému za zamestnávateľa. Zamestnávateľ vo vymedzených odvetviach pol roka neplatí za zamestnanca poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, poistné na financovanie podpory a poistenie do rezervného fondu solidarity.

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #potravinári