Zamestnanci odchádzajú, získať nových je problém. Zamestnávatelia z jedného sektora prišli s riešením

V minulom roku boli slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny postavení pred viaceré náročné výzvy. Výrazný rast výrobných nákladov zaznamenávajú už od začiatku roka 2021. Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. „V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

04.01.2024 12:33
08-farma-4x Foto:
Pre tvrdý cenový tlak obchodných reťazcov môže na pultoch už o dva roky prevládať zahraničná hydina.
debata (5)

V chove hydiny spôsobili chovateľom problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, ale najmä ceny kŕmnych zmesí. „Za posledný rok sme zaznamenali aj výrazný nárast cien obalových materiálov, rast cien pohonných látok, ako aj rast mzdových nákladov z dôvodu rastúcej inflácie. Spracovateľom hydinového mäsa výrazne vzrástla aj cena vstupnej suroviny – živej jatočnej hydiny," upozornil Molnár.

autobusová stanica, Lučenec Čítajte viac Tisícka šoférov odišla do dôchodku, autobusy nemá kto riadiť. Kolaps majú odvrátiť cudzinci, tí však nechodia

Veľký problém pre chovateľov a spracovateľov nosníc predstavujú aj odchody zamestnancov do predčasného dôchodku. Niektorí hydinári týmto prišli aj o 10 percent svojich zamestnancov. „Adekvátne riešenie v tejto chvíli je, aby sa umožnil súbeh práce a predčasného dôchodku. Získať nových zamestnancov v mladšom veku do živočíšnej výroby je veľmi problematické," povedal šéf ÚHS.

Pozitívne Molnár vníma schválenie zníženia odvodov zamestnávateľom v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle, ktoré pomohlo k zníženiu výrobných nákladov pri produkcii potravín a zabezpečilo stabilizáciu cien potravín v druhom polroku 2023.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #mäso #chovatelia