Vládne šetrenie sa dotkne aj živnostníkov. Minimálne odvody im vzrastú o 150 eur za rok

Minimálne zdravotné odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa od januára tohto roka zvyšujú o 13 eur mesačne. Sadzba zdravotných odvodov pre SZČO totiž ide nahor zo 14 % na 15 %. Ide o súčasť konsolidačného balíčka vlády Roberta Fica.

02.01.2024 13:16
SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Foto:
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) informuje o konsolidácii verejných financií počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR 4. decembra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** konsolidácia verejné financie 1,96 mld lex
debata

Keďže minimálny vymeriavací základ vzhľadom na rast priemernej mzdy na Slovensku stúpa z vlaňajších 605,50 eura na tohtoročných 652 eur, minimálne zdravotné odvody pre živnostníkov a ostatných SZČO idú nahor z 84,77 eura na 97,80 eura mesačne. Ak by vláda sadzbu odvodov pre SZČO ponechala na úrovni 14 percent, minimálne mesačné zdravotné odvody by od januára stúpli na 91,28 eura.

Od začiatku tohto roka sa zvyšujú zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatiteľov. Sadzba poistného pre zamestnávateľov stúpa z 10 percent na 11 percent z hrubej mzdy zamestnanca a sadzba poistného pre samostatne zárobkovo činnú osobu a samoplatiteľa zo 14 percent na 15 percent z ich vymeriavacieho základu.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Ficova vláda ukázala rozpočet. Zvyšuje dane, no aj tak neozdravuje dostatočne. Prídu ďalšie bolestivé opatrenia, hovoria experti

Sadzba pre zamestnanca vo výške 4 percent z hrubej mzdy sa zachováva. Zvýšenie sadzby poistného zamestnávateľa, samostatne zárobkovo činnej osoby a tzv. samoplatiteľa nezmení čistý príjem zamestnanca, avšak zníži čistý príjem samostatne zárobkovo činnej osoby a samoplatiteľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostníci