Zisk bánk presiahol miliardu eur. Finančníci sa ale sťažujú na vysoké dane

Bankový sektor ku koncu novembra výraznejšie rástol. Jedenásťmesačný zisk bánk medziročne stúpol o 46,1 % na 1,08 miliardy eur. Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) išli medziročne nahor o 28,5 % na 2,02 miliardy eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 3,6 % na 703,7 milióna eur.

29.12.2023 13:52
SR SBA TK zdanenie bánk BAX Foto:
Na snímke zľava viceprezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniel Kollár, prezident SBA Peter Krutil, viceprezident SBA Michal Liday.
debata (9)

Za rastom zisku podľa národnej banky stojí najmä nárast čistých úrokových príjmov, a to najmä zo sektora podnikov. V oblasti retailu bol rast mierny. Úroková marža bánk sa vrátila podľa centrálnej banky na podstatne zdravšiu úroveň v porovnaní s minulou dekádou. Jej ďalší výraznejší rast sa však už neočakáva. Hlavným faktorom ďalšieho vývoja zisku bude stabilný rast úrokových príjmov, najmä z úverov na bývanie.

peniaze, sporenie Čítajte viac Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

Aj naďalej však slovenský bankový sektor z pohľadu návratnosti kapitálu zaostáva za mediánom európskych bánk. Dôvodom je predovšetkým pomalší prenos úrokových sadzieb do portfólia retailových úverov. Zaostávanie za európskymi bankami sa podľa centrálnej banky v ďalších rokoch pravdepodobne ešte prehĺbi, vzhľadom na pripravované zavedenie bankového odvodu.

Výška bankového odvodu spolu s daňou zo zisku zrejme dosiahne zhruba 45 % zisku bánk. To pre bankový sektor podľa národnej banky predstavuje mimoriadnu záťaž. Zisk bankového sektora by však v najbližších rokoch mal ostať nad úrovňou z roku 2022. Keďže zisk bánk je nevyhnutnou podmienkou tvorby kapitálu, podľa NBS je pozitívne, že aktuálny návrh počíta s postupným poklesom výšky bankového odvodu.

V roku 2022 zisk bánk stúpol takmer o 15 % na 833,8 milióna eur. V roku 2021 zisk bánk vzrástol zhruba o 55 %. Od začiatku roka 2019 národná banka pozorovala medziročný pokles čistého úrokového výnosu, a teda jeho negatívny príspevok k rastu čistého zisku. Tento trend pokračoval aj v roku 2021, i keď tempo poklesu sa významne znížilo. V roku 2022 prišla zmena. Po rokoch klesajúcich úrokových marží sa do rastúceho čistého úrokového príjmu začali výrazne premietať zvyšujúce sa úrokové sadzby.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #banková daň