Slovensko dostalo ďalšie peniaze z EÚ. Ide o tretiu platbu z plánu obnovy za vyše pol miliardu eur

Slovensko obdržalo v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR tretiu platbu v plnej výške. Hodnota celej žiadosti bola 815 miliónov eur a po odpočítaní časti predfinancovania prišlo viac než 662 miliónov eur. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

28.12.2023 13:51
debata (2)

Financie prišli po tom, ako žiadosť pozitívne vyhodnotila Európska komisia (EK) a následne k nej vydal stanovisko aj Hospodársky a finančný výbor Rady EÚ. Slovensko je tak jednou zo šiestich krajín, ktorým sa podarilo podať si tretiu žiadosť o platbu.

peniaze, sporenie Čítajte viac Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

„Úspešné plnenie plánu obnovy dokazuje aj to, že táto žiadosť o platbu nám bola vyplatená v plnej výške. Môžeme preto skonštatovať, že realizácia plánu obnovy ide správnym smerom. Dobrou správou je, že máme doma takmer dve miliardy eur. Aj keď dnes hovoríme o vyplatení ďalších financií, pripomínam, že v pláne obnovy nejde len o peniaze, ale aj o systémové zmeny, ktoré sa zavádzajú na Slovensku,“ priblížil vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD).

Ako uviedla hovorkyňa, aktuálne prebieha hodnotenie míľnikov a cieľov zo štvrtej žiadosti o platbu, ktorá bola podaná v polovici decembra. Za rok je možné podať maximálne dve žiadosti o platbu, v ktorých sú vopred určené konkrétne míľniky a ciele. Plán obnovy ráta spolu s deviatimi platbami až do roku 2026.

Žiadosť o tretiu platbu si Slovensko podalo v septembri tohto roka, keď EK deklarovalo splnenie 27 míľnikov a dvoch cieľov, ktoré k danej platbe prislúchali, a ku ktorým sa krajina vopred zaviazala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #peniaze #Brusel #plán obnovy