Obchodníci majú za sebou náročný rok spojený s vysokou infláciou, šéf ich zväzu sa vyjadril aj k profiinflačnej garancii

Končiaci sa rok priniesol obchodníkom náročné výzvy. Činnosť sektora maloobchodu ovplyvnila najmä vysoká inflácia spôsobená najmä energetickou krízou, ktorá sa dotkla života celej spoločnosti.

27.12.2023 11:11
práca, nákup, počítač Foto:
debata

„Vo vzťahu k potravinám rast nákladov v celej agropotravinárskej vertikále vnímali spotrebitelia vo zvýšených cenách na pultoch predajní, takže obchodníci pracovali pod tlakom zvýšených nákladov na strane jednej a snahou generovať konkurencieschopné ceny na strane druhej," hodnotí rok 2023 pre agentúru SITA prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Vyššia minimálna mzda aj viaceré dávky, ale aj dane. Čo prinesie rok 2024?

Na rastúce ceny dominantne vplývali ceny energií, palív, kolísavé ceny poľnohospodárskych komodít na burzách, ale aj rast minimálnej mzdy a mzdových príplatkov v národných podmienkach. Najdôležitejšou úlohou obchodníkov v tomto roku bola práve práca v oblasti cenotvorby, aby zmeny cien boli pre slovenských spotrebiteľov akceptovateľné, a to primárne vo vzťahu základným potravinám. „Oficiálne analýzy jednoznačne potvrdili, že obchodníci svojou cenovou politikou nezneužili krízu na zvyšovanie svojich ziskov tak, ako to často zaznievalo zo strany niektorých politických predstaviteľov," uviedol Kasana.

Pandémia a následne energetická kríza spojená s vysokou infláciou podľa neho umocnili dôležitosť tém spojených s dostupnosťou potravín, čo si osvojila aj aktuálna vládna exekutíva vo svojom programovom vyhlásení. Hoci miera neistoty na trhoch sa počas tohto roka postupne znižovala, situácia najmä pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva bola zložitá. „Z týchto dôvodov sa aj domáce obchodné siete združené vo Zväze obchodu SR angažovali po vzore Francúzska v dobrovoľnej iniciatíve Protiinflačná garancia, ktorou každý obchodný reťazec ešte v období stúpajúcej inflácie zafixoval ceny vybraných základných potravín platné v danom čase na obdobie troch mesiacov s tým, že ceny týchto tovarov sa mohli iba znižovať," pripomenul.

Členovia Zväzu obchodu SR podľa jeho šéfa vložili do tejto aktivity vlastnú zodpovednosť a reputáciu a pristúpili k nej seriózne s výberom širokej palety základných potravín. „Napriek rôznym negatívnym reakciám najmä v kontexte prebiehajúcej predvolebnej kampane Protimonopolný úrad SR oficiálnym stanoviskom konštatoval, že obchodné siete neporušili pravidlá hospodárskej súťaže a táto aktivita nebola realizovaná na úkor spotrebiteľov," zdôraznil Kasana.

Napriek silnejúcej konkurencii a expanzii zahraničných obchodných reťazcov, členovia Zväzu obchodu SR si aj v roku 2023 zachovali obchodnú politiku s orientáciou na podporu slovenskej potravinovej produkcie. Domáce obchodné siete mali počas obdobia vysokej inflácie veľmi náročnú pozíciu ponúkať zákazníkom kvalitné slovenské potraviny, cenovo konkurencieschopné voči dostupným alternatívam zo zahraničia. „Záujem Slovákov o slovenské produkty je zreteľným trendom, čo potvrdil i prieskum realizovaný v septembri 2023 agentúrou 2muse pre Zväz obchodu SR," dodal prezident Zväzu obchodu SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #obchod #ceny