Ruská ekonomika prekonala očakávania. Na budúci rok sa však ekonomický rast prudko spomalí, očakávajú analytici

Ruská ekonomika bude rásť aj v budúcom roku, tempo rastu sa však výrazne spomalí. Predpokladajú to analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí poukázali najmä na vysoké úrokové sadzby.

26.12.2023 11:58
Vladimir Putin, Rusko, Moskva, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí počas svojej výročnej tlačovej konferencie v Moskve, Rusko, 14. decembra 2023.
debata (127)

V tomto roku by mal hrubý domáci produkt (HDP) Ruska prekonať pôvodné očakávania a vzrásť o 3,1 %, ukázal prieskum Reuters medzi 15 analytikmi. Prispeli k tomu zvýšené vládne výdavky, najmä v oblasti zbrojenia. V minulom roku zaznamenalo Rusko po útoku na Ukrajinu a následných sankciách západných štátov pokles ekonomiky o 2,1 %.

V roku 2024 sa však očakáva výrazné spomalenie tempa rastu a ekonomika podľa analytikov vzrastie iba o 1,1 %. Ako dôvod uvádzajú výrazný rast úrokových sadzieb, ktorými sa centrálna banka usiluje zmierniť vysokú infláciu. Minulý týždeň zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na 16 % a aj keď uviedla, že cyklus sprísňovania menovej politiky je takmer na konci, na vysokej úrovni zostanú sadzby ešte niekoľko kvartálov.

Vladimir Putin Čítajte viac Naša ekonomika porastie, tvrdí Putin. Skutočnosť je oveľa horšia, milióny Rusov žijú v chudobe, varuje ekonóm

Šéf najväčšej ruskej komerčnej banky Sberbank German Gref uviedol, že úrokové sadzby na takejto úrovni výrazne obmedzili poskytovanie úverov firmám aj spotrebiteľom. Ku koncu budúceho roka očakáva hlavnú úrokovú sadzbu nad 10 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítajú so sadzbou v závere roka 2024 okolo 12 %.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ruská ekonomika