Porsche sa na Považí nafúkne. Investuje ďalších 300 miliónov eur, vzniknú stovky nových miest

Nemecká spoločnosť Porsche preinvestuje na Slovensku ďalších 300 miliónov eur. Investícia do batériových modulov, ktoré sa budú vyrábať pri Hornej Strede medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom, prinesie tiež stovky nových pracovných miest.

20.12.2023 17:31
debata (19)
Ministerka Saková: Porsche na Považí investuje 300 miliónov eur
Video
Zdroj: TASR

Bude to už tretia investičná fáza spoločnosti Porsche na Považí. Batériové moduly tam bude vyrábať pre svoje vozidlá Porsche Cayenne, ktoré plánujú vyrábať v bratislavskej automobilke Volkswagen. Slovensko tak získava po Volve pri Košiciach a baterkárni v Šuranoch ďalšiu významnú investíciu v oblasti elektromobility.

Zároveň to bude významnou vzpruhou pre slovenskú ekonomiku, ktorá je postavená prevažne na automobilovom priemysle, ktorý v súčasnosti prechádza na vozidlá s elektrickým pohonom.

Andrej Lednár, konateľ spoločnosti Prvá energetická Čítajte viac Pellegriniho sľub o lacných energiách bude ťažké splniť. Analytik hovorí o tom, prečo sa už k extrémne nízkym cenám nemusíme vrátiť

„Minulý týždeň sme na vláde schválili osvedčenie pre automobilku Porsche, s ktorou uzatvárame na základe tohto osvedčenia zmluvu o vstupe do strategického priemyselného parku Hornej Stredy,“ vyhlásila pri príležitosti novej investície na Považí ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

Od uhlia k baterkám

Slovensko tak postupne dáva zbohom fosílnym palivám a orientuje sa na odvetvia budúcnosti. Uhoľná elektráreň v Novákoch odstavila v stredu poslednú turbínu. Po 70 rokoch tak definitívne skončila výroba tepla z domáceho hnedého uhlia na hornej Nitre. Aj preto sa štát snaží do tohto regiónu prilákať nových investorov, aby baníci neostali bez práce. Ešte minulý týždeň vláda schválila presun prostriedkov z eurofondov v sume 72 miliónov eur na transformáciu hornej Nitry a vznik nových pracovných miest.

„Jeden projekt práve štartujeme,“ ohlásila v stredu novú investíciu v Trenčianskom kraji ministerka Saková. „Porsche toto územie potrebuje a v nejakej fáze vytvorí 300 nových pracovných miest,“ dodala s tým, že nová investícia bude v objeme 300 miliónov eur. Do Hornej Stredy budú prichádzať batériové články, ktoré sa tam budú kompletizovať a spájať do batériových modulov.

Porsche už v Hornej Strede pôsobí. Za 12 miliónov eur tam postavili vývojové centrum pre robotizáciu a automatizáciu. Porsche tak nebude batérie pri Váhu len montovať, ale zamestnáva desiatky inžinierov, ktorí pracujú v spomínanom výskumno-vývojovom centre.

Vo februári 2024 začne v druhej fáze s výstavbou ďalších hál pre výrobu batériových modulov druhej generácie. O rok neskôr, teda v roku 2025, sa spustí výroba batérií pre vozidlo Porsche Cayenne, ktoré je vyrábané v bratislavskom závode Volkswagenu. „Rešpektovali sme požiadavku Porsche na rozšírenie existujúceho priemyselného parku. Je to strategicky umiestnené aj vedľa existujúcej diaľnice,“ vysvetľuje Saková. „Chcem oceniť spoločnosť Porsche, ktorá v tejto lokalite pôsobí dlhodobo a má záujem na Slovensku investovať,“ dodala.

Štatút významnej investície

Ministerstvo hospodárstva zároveň investuje 28 miliónov eur do nového parku pre nových investorov. Budú slúžiť na vykúpenie pozemkov a prípravu územia na energetickú a dopravnú infraštruktúru v priemyselnom parku v Hornej Strede.

Ešte pred týždňom schválila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne štatút významnej investície pre nový priemyselný park v hornej Nitre. Porsche sa už na existujúce pozemky nezmestí, tak sa vláda rozhodla vybudovať nový park s rozlohou vyše 74 hektárov. Na jeho vybudovanie bolo vyčlenených viac ako 28 miliónov eur. Realizácia priemyselného parku bude pozostávať primárne z výkupov pozemkov, prieskumných činností a výstavby súvisiacej dopravnej a technickej infraštruktúry. Vláda chce takýmto budovaním priemyselných parkov lákať investorov.

Elektrické Porsche

Autá značky Porsche sa už dlhé obdobie vyrábajú v bratislavskom závode nemeckej automobilky Volkswagen. Úspešné SUV sa vyrába na Slovensku už vyše 20 rokov. Športovo-úžitkové vozidlo Porsche Cayenne sa začalo v bratislavskom závode vyrábať v roku 2002. V tom čase sa tu produkovala zmontovaná karoséria a tá smerovala do nemeckého Lipska na finálnu kompletizáciu. S treťou generáciou Porsche Cayenne prišla v roku 2017 do Volkswagen Slovakia investícia v objeme 800 miliónov eur. Smerovala do výstavby novej karosárne a montážnej haly pre produkty značky Porsche. Odvtedy sa na Slovensku vyrába Porsche Cayenne ako kompletné vozidlo. V roku 2019 k nemu na výrobnú linku pribudol ako druhý model Porsche Cayenne Coupé. V marci 2023 automobilka ohlásila, že nová generácia s elektrickým pohonom sa bude vyrábať práve v Bratislave. (eko)

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Denisa Saková