Vláda zakročí proti vysokým cenám potravín. Do obchodov pošle kontroly, v hre je nižšia DPH

Tempo rastu cien potravín na Slovensku sa v tomto roku stabilizovalo, k čomu prispel pokles cien energií a poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Od apríla sú tak spotrebiteľské ceny potravín na Slovensku v priemere nezmenené. Uvádza sa to v aktuálnej analýze cenového vývoja základných druhov potravín na Slovensku, ktorú schválila vláda.

20.12.2023 13:49
Jednoduché triky, ako dosiahnete, aby čerstvé... Foto:
debata (60)

„Medzinárodné porovnanie cien vo vertikále však naznačuje na Slovensku nezvyčajne vysokú cenu masla, vajec a syru Eidam," tvrdí rezort financií ako autor analýzy. Svetový šok do cien agrokomodít a energií navýšil nielen náklady, ale aj ziskovosť najmä v poľnohospodár­stve, pričom ziskovosť vo výrobe potravín a v maloobchode je taktiež nad úrovňami rokov 2018 a 2019. „Vzhľadom na tieto zistenia odporúčame vykonať cenové kontroly u predávajúcich a výrobcov vybraných druhov potravín," uvádza sa v materiáli.

Europe Google Čítajte viac Koalícia si robí chuť na kľúčový nezávislý úrad. Pokus o ovládnutie si všimol aj Brusel

Cieľom analýzy bolo zistiť existenciu mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť. Vzhľadom na daný cieľ analýza podľa ministerstva financií preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín.

Ministerstvo financií upozorňuje na to, že základným nástrojom zákona o cenách pri dočasnej nerovnováhe trhu a absencii rozvinutého konkurenčného prostredia, ktorý umožňuje predchádzať špekulatívnemu konaniu a zneužívaniu mimozákonných postupov podnikateľských subjektov, je cenová kontrola. Ďalšími z nástrojov sú cenová evidencia a cenové informácie a údaje, ktoré si cenové orgány môžu od fyzických a právnických osôb vyžiadať pre potreby vyhodnocovania vývoja cien, regulácie cien, cenovej kontroly a pre konanie o porušení zákona o cenách.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Poslanci definitívne schválili vyššie dane. Pozrite si, čo všetko je v balíčku

Rezort financií preto navrhuje realizovať päť opatrení, ktoré by mohli prispieť k riešeniu situácie v oblasti cien potravín. Prvým je vykonanie cenovej kontroly u predávajúcich vybraných druhov potravín v maloobchode. Takúto kontrolu má do konca budúceho roka vykonať Slovenská obchodná inšpekcia. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si má do konca budúceho roka na pravidelnej báze vyžadovať od vybraných subjektov potravinovej vertikály cenové informácie v rozsahu výkazu ziskov a strát, ako aj cenové informácie a cenovú evidenciu vybraných druhov potravín za účelom ich preskúmania.

Štvrtým opatrením je zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode. „Na základe účasti na projekte je možné predajcami zdieľať na spoločnej platforme tieto ceny. Platforma by umožňovala zverejňovať, porovnávať a graficky zaznamenávať vývoj cien základných potravín u jednotlivých predajcov. Iniciatíva bude zameraná na slovenských spotrebiteľov, ktorí vďaka platforme budú môcť nájsť najlacnejšie produkty, cenovú históriu, zmeny cien, vytvorenie si nákupného zoznamu s najlacnejšími cenami a podobne," uviedlo ministerstvo financií. Cieľom tohto opatrenia je dosiahnuť nižšie ceny pre slovenských spotrebiteľov prostredníctvom partnerstva medzi štátom a predajcami pri zachovaní trhového princípu.

Piatym opatrením je zváženie potreby posilnenia cenových orgánov po personálnej, informačno-technologickej a organizačnej stránke.„Na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027 je potrebné posilnenie cenových orgánov. Vývoj cien má významný vplyv na vývoj životnej úrovne a sociálny i ekonomický rozvoj," uvádza sa v materiáli.

Takáč: Ceny budeme kontrolovať

Štát bude viac kontrolovať cenovú evidenciu obchodných reťazcov pri potravinách. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti ústrednej riaditeľky Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadeždy Machútovej.

„Štát sa konečne začne pozerať a starať sa o to, aby nedochádzalo k tomu, že ceny potravín sú tak vysoké a neúmerné. Pozrieme sa presne na toto a povieme, ‚kde, kto a akým spôsobom‘, samozrejme v súlade s tým, že dodržíme (obchodné) tajomstvo. Začína sa teda normálna práca štátu, ministerstiev vo vzťahu k vysokým cenám potravín,“ priblížil agrominister.

Začína sa podľa neho teda konečne to, čo tu tri a pol roka absentovalo. „Schválili sme uznesenie a prvotný návrh opatrení. Ministerstvo pôdohospodárstva bude musieť aj personálne posilniť, lebo ako rezort sme dostali dôležitú úlohu v celej vertikále, od prvovýrobcu, cez potravinára až po obchodné reťazce kontrolovať marže, ako aj nákupné a predajné ceny,“ spresnil Takáč s tým, že prvé dáta budú k dispozícii koncom januára 2024.

SOI pri kontrole cien v období zavádzania euromeny podľa Machútovej získala z kontroly cien, najmä potravín obrovské skúsenosti. „My sme takmer dva roky robili tento typ (cenovej) kontroly. Robili sme vtedy cenový vývoj, vtedy bol zákon o cenách v poriadku – bola povinnosť viesť cenovú evidenciu, SOI mala kompletné právomoci, bola cenovým orgánom takým, ako mala byť,“ doplnila.

Vládou prerokovaná analýza vývoja cien potravín podľa nej nehovorí o tom, že by sa niečo malo regulovať, pretože „nie je taká situácia“. „Situácia je celkom fajn. Budeme zbierať dáta, pretože štát nemôže konať na základe pocitov, musí konať na základe dát. Doteraz ich nemal,“ uzavrela riaditeľka SOI.

V hre je aj nižšia DPH

Jedno z nich môže byť aj zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny o 5 %. V stredu to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas).

„Robíme najrýchlejšie, ako môžeme. V hre sú aj obmedzenie obchodných marží obchodných reťazcov alebo zníženie DPH na základné ceny potravín, vieme si predstaviť jej pokles z 10 na 5 %,“ priblížil Tomáš.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ministerstvo financií