Štrajk v UniCredit Bank priniesol svoje ovocie: Menej zarábajúcim pridajú a dostanú aj bonus

Konflikt medzi odborármi a UniCredit Bank sa nakoniec skončil dohodou. Ako uviedla predsedníčka odborov v UniCredit Bank Jana Szászová, dohoda sa však zásadne nelíši od tej, ktorú navrhovali zamestnávateľovi ešte deň pred vyhlásením štrajku.

18.12.2023 14:39
protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank... Foto: ,
Zamestnanci banky UniCredit Bank v Bratislave štrajkujú za vyššie platy.
debata (1)

Štrajk nespokojní zamestnanci banky po niekoľkomesačnom neúspešnom kolektívnom vyjednávaní odštartovali v utorok 12. decembra v Bratislave na križovatke Šancová – Žabotová. Dôvodom bol teda boj za lepšie platy. Ukončili ho v piatok 15. decembra.

Ide o peniaze: Aj vy máte pocit, že zarábate málo? Ako si vypýtať od šéfa zvýšenie platu?
Video
Odpovedá Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk. / Zdroj: TV Pravda

Nakoľko sa obe strany nevedeli dohodnúť, do kolektívneho sporu vstúpil sprostredkovateľ. Zamestnanci banky boli ochotní akceptovať jeho návrh, čím ustúpili zo svojich pôvodných požiadaviek. Banka však podľa Szászovej odmietla aj návrh sprostredkovateľa.

protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank Bratislava Čítajte viac Historicky prvý štrajk bankárov priniesol výsledky. So zamestnancami sme sa dohodli, hlási UniCredit Bank

Preto vyhlásili štrajk. Ten po štyroch dňoch po rokovaní zástupcov zamestnancov odborovej organizácie so zamestnávateľom ukončili. Výsledkom rokovania je vzájomná dohoda, ktorá viedla k ukončeniu štrajku zamestnancov a podpísaniu kolektívnej zmluvy.

Na protestných zhromaždeniach sa zúčastnilo podľa Szászovej každý deň v priemere 156 zamestnancov, najviac v prvý a posledný deň štrajku. Vtedy sa zhromaždenia v Bratislave, v blízkosti centrály banky, zúčastnili zamestnanci z celého Slovenska. Protestovali aj zamestnanci pracujúci v pobočkách v Košiciach, Žiline a Zvolene spolu s kolegami z blízkeho okolia.

„A to napriek tomu, že za dni štrajku prídu o svoju mzdu,“ uviedla Szászová. Štrajku sa podľa jej slov zúčastnili aj lepšie platení kolegovia, ktorým až tak nezáleží, či sa ich mzdy zvýšia o 7 alebo 10 percent. Štrajkovali zo solidarity.

protest, štrajk zamestnancov UniCredit Bank Bratislava Čítajte viac Po prvýkrát sa vzopreli zahraničnému kapitálu: zamestnanci banky zarábajú menej ako predavačky, pustili sa do štrajku

V štvrtý deň štrajku na piatkovom rokovaní obidve zmluvné strany dospeli ku kompromisnej dohode. Tá sa zásadne nelíši od tej, ktorú odbory navrhovali zamestnávateľovi ešte deň pred vyhlásením štrajku. Odbory sa s bankou dohodli na navýšení miezd od 1. apríla 2024 o 8 % plošne, pričom vo výške od 6 % budú navýšené mzdy zamestnancom vo vyšších príjmových kategóriách, 10 % tým menej zarábajúcim. Na vyrovnanie mzdových prostriedkov sa vyčlenia 2 % z celkového objemu miezd. Zároveň bude zamestnancom najneskôr vo vyúčtovaní miezd za mesiac december vyplatený jednorazový bonus vo výške 1 130 eur.

V tomto kolektívnom spore nešlo podľa Szászovej len o peniaze, ale aj o postoj zamestnávateľa k sociálnemu dialógu. „Veríme, že tento štrajk bol určitou očistou pre všetkých zúčastnených a že komunikácia medzi zamestnávateľom a odbormi sa posunie na úroveň, ktorá bude zodpovedať 21. storočiu a bude korešpondovať s deklarovanou sociálnou zodpovednosťou. Aj teraz sme videli, aká dôležitá je kvalita sociálneho dialógu pre dosiahnutie oprávnených nárokov zamestnancov,“ skonštatovala Szászová.

O dohode už v piatok informovala samotná UniCredit Bank. Hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková vtedy uviedla, že vďaka konštruktívnej spolupráci a otvorenej diskusii medzi stranami sa podarilo dosiahnuť dohodu. „Sme presvedčení, že otvorený a konštruktívny dialóg je kľúčom k hľadaniu riešení v záujme všetkých zamestnancov pre zachovanie dlhodobej udržateľnosti nášho obchodného modelu,“ uviedla v piatok Ďuďáková.

UniCredit Bank Čítajte viac Zatvorené pobočky a výpadky služieb. Banka upozorňuje na následky štrajku

Podporu na štrajk prišla vyjadriť aj prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová. V zamestnaneckom prostredí na Slovensku koluje podľa nej mýtus, že zamestnanci bánk sa majú dobre, no opak je pravdou. Banky za posledné roky nazbierali podľa Uhlerovej bezprecedentné zisky a nie sú ochotné sa podeliť so svojimi zamestnancami. Solidárnu podporu vyjadrili aj ostatné členské odborové zväzy a odborári pôsobiaci v rámci bankového sektora.

Na Slovensku pôsobí banka ako UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s. pobočka zahraničnej banky, ktorá vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckej štruktúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #platy #odborári #UniCredit Bank