Na východe prišli s novinkou. Byty a domy v Kežmarku bude vykurovať horúca geotermálna voda

V Kežmarku začali so skúšobnou prevádzkou nového geotermálneho vrtu, ktorý pomôže s vykurovaním domácností v tomto regióne. Približne 2,5-kilometra hlboký geotermálny vrt už začína v meste vykurovať domy a byty.

16.12.2023 12:43
Geotermálna elektráreň Foto:
Do ukončenia rekonštrukcia musia Kežmarčania využívať provizórny most.
debata (1)

Ministerstvo hospodárstva SR v piatok informovalo, že skúšobnú prevádzku vrtu otvorila podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková s primátorom Kežmarku Jánom Ferenčákom.

Geotermálna elektráreň Čítajte viac Dlhé roky bol v spiacom režime. Pri Košiciach ožíva jedinečný energetický projekt

„Rovnako ako je pre nás výhodné si na Slovensku vyrábať elektrickú energiu, je veľmi dôležité, aby sme hľadali aj ďalšie zdroje energetickej sebestačnosti,“ povedala Saková. „Slovensko má v oblasti geotermálnej energie veľký potenciál,“ dodala a ocenila, že to v Kežmarku dokázali využiť.

Na Slovensku je viac ako 230 geotermálnych vrtov, z ktorých je veľká časť nevyužívaná, prípadne sa používa na rekreačné alebo zdravotnícke účely – v aquaparkoch alebo v kúpeľoch. Aktuálna energetická kríza podľa ministerstva hospodárstva ukazuje aj veľký potenciál geotermálnych vrtov pri získavaní tepla na vykurovanie domácností či priemyselných objektov, čo by mohlo prispieť k zníženiu závislosti Slovenska od dovozu plynu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #vykurovanie #geotermálna energia