Zamestnávatelia na východe Slovenska plánujú rekordné nábory. Platy pôjdu hore, nemá kto pracovať

Slovenské firmy plánujú začiatkom roka 2024 silné nábory, pričom na východe Slovenska prekonávajú náborové plány zamestnávateľov mnohoročné rekordy. Vyplýva to z pravidelného štvrťročného prieskumu ManpowerGroup Slovensko, vykonaného na vzorke 510 zamestnávateľov. Zamestnávatelia v susedenej ČR a Maďarsku patria podľa prieskumu k najmenej optimistickým a sú "na chvoste" aktuálneho svetového rebríčka.

14.12.2023 12:00
SR Bratislava KOZ MPSVR AZZZ HSR vláda odbory BAX Foto: ,
Na snímke zľava predseda Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik, prezident Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev, prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová, predseda vlády SR Ľudovít Ódor, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR a predsedníčka Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR Soňa Gaborčáková, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Roman Karlubík, prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský počas tlačovej konferencie o minimálnej mzde po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 21. augusta 2023.
debata (3)

„Zamestnávatelia v Európe sú z celosvetového pohľadu stále najopatrnejší a očakávajú miernejšie nábory ako podniky v iných častiach sveta. Na Slovensku však patria náborové plány zamestnávateľov na nasledujúci štvrťrok k najvyšším, aké sme zaznamenali za niekoľko rokov. Vyššie boli len v prvom kvartáli roku 2022,“ spresnila generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz.

žena, peniaze, mladá žena, bankovky Čítajte viac Zamestnávatelia budú pod tlakom, zarábať budeme čoraz viac. Vyššie platy však dostávame už teraz

Čistý index trhu práce na Slovensku, čo je rozdiel medzi počtom zamestnávateľov, ktorí predpokladajú zvýšenie počtu zamestnancov, a takých, ktorí očakávajú zníženie ich počtu, očistený o sezónne výkyvy dosahuje úroveň +17 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom je to nárast o dva percentuálne body (p. b.), medziročne nárast o 11 p. b.

Z prieskumu tiež vyplýva, že 32 % slovenských zamestnávateľov očakáva nárast počtu zamestnancov a zamestnankýň, 17 % predpokladá pokles a 46 % neočakáva žiadnu zmenu, zvyšní sa nevyjadrili.

Firmy, ktoré pôsobia v oblasti dopravy, logistiky a automotive, plánujú vytvoriť najviac nových pracovných miest (čistý index trhu práce +27 %). V porovnaní s minulým štvrťrokom je to nárast až o 16 p. b., medziročne ide o nárast o 17 p. b. Výraznejšie nábory plánujú aj spoločnosti v sektore komunikačných služieb (+20 %), ktorý medziročne narástol o 35 p. b.

Zamestnávatelia vo všetkých regiónoch Slovenska plánujú prijímať viac ľudí, ako prepúšťať. Najsilnejšie nábory očakávajú zamestnávatelia na východnom Slovensku, kde čistý index trhu práce dosahuje +19 %. V Bratislave a na západnom Slovensku dosahuje čistý index trhu práce zhodne +16 %. Najslabšie nábory plánujú spoločnosti na strednom Slovensku (+4 %), kde čistý index trhu práce medzikvartálne klesol o 7 p. b. a medziročne narástol o 8 p. b.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #platy