Prišlo prvé zlé vysvedčenie Slovenska. Sme na gréckej ceste, priznal Kamenický a pochytil sa s Viskupičom

Prvá z troch veľkých ratingových agentúr znížila vysvedčenie Slovenska v oblasti verejných financií. Agentúra Fitch znížila ratingové hodnotenie Slovenska na A- so stabilným výhľadom z predchádzajúceho hodnotenia A s negatívnym výhľadom. Ide o najslabšie vysvedčenie od roku 2004. Predtým dve agentúry Moody's a Standard and Poor's ponechali vysvedčenie Slovenska na rovnakej známke ako dosiaľ.

11.12.2023 14:05
debata (261)
Minister Kamenický o konsolidačných opatreniach
Video
Zdroj: TV Pravda
Znamená to, že vláda ju nepresvedčila v pláne, ako chce znižovať deficit verejných financií a ako pristúpila ku konsolidácii. Zle vníma aj výrazný nárast dlhu. V praxi to môže znamenať, že Slovensko bude onedlho platiť oveľa viac za úroky na svojom dlhu. Miroslav Kotov Čítajte viac Vláda vyslala tridsiatnikom správy, že ich čakajú zásadné straty, hovorí šéf penzijných správcov

„Svoje rozhodnutie zdôvodňuje Fitch zlým stavom verejných financií, narastajúcimi výdavkami v poslednom období – namiesto ušetrenia v dôsledku nižšej energopomoci – a nejasnou konsolidačnou stratégiou vlády,“ komentovala rozhodnutie agentúry Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Agentúru tak nepresvedčil ani dvojmiliardový konsolidačný balíček predstavený ministrom financií Ladislavom Kamenický. Podľa nej Slovensko nedokáže stabilizovať dlh, ktorý do roku 2027 prekoná hranicu 65 percent. V súčasnosti je pritom tesne pod hranicou 60 percent.

Na nový rating okamžite zareagovali aj politici. Poslanec SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič vyhlásil, že „je to obraz nezodpovedného rozpočtového hospodárenia ministra Igora Matoviča v kombinácii s rovnako alebo možno ešte viac nezodpovedným začiatkom pôsobenia dua Fico – Kamenický“. Viskupič si žiadal ihneď po zverejnení ratingu reakciu ministra financií Kamenického. Na sociálnej siete napísal, že mlčí a radšej prezentuje svoje obrazy na Facebooku.

fico, pellegrini, danko, memorandum Čítajte viac Nová Ficova koalícia prišla s prvým sľubom. Ekonómovia jej odkazujú, že to bude ťažké splniť

O deň na to zareagoval naňho aj Kamenický. „Trafená hus zagágala,“ napísal na sociálnej sieti. Podľa ministra je hodnotenie agentúry výsledkom vlády Igora Matoviča. „Niekto sa asi musel úplne zblázniť, keď po 1 a pol mesiaci činnosti novej vlády chce tvrdiť, že nová vláda je zodpovedná za katastrofálny stav verejných financií,“ tvrdí Kamenický.

Pokračuje, že Slovensko je na gréckej ceste a na finančných trhoch si už dlhšie požičiavame za úroky Grécka s tým, že „obrátiť rastúcu trajektóriu verejného dlhu bude extrémne náročné“.

Na zhoršený rating zareagoval aj premiér Robert Fico. Tiež viní za zlý stav verejných financií bývalú vládu. „Matovič, Heger a Ódor rozbili verejné financie. Prvý krok sme urobili – konsolidácia v objeme 0,5 percenta HDP. Nemôžeme teraz znižovať sociálny štandard,“ vyhlásil Fico.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Standard & Poor's #Moody's #rating Slovenska