Dôvera trhov v grécku ekonomiku sa ďalej zlepšuje. Rating krajiny sa dostal tam, kde nebol viac ako desaťročie

Agentúra Fitch Ratings zlepšila úverovú známku Grécka, ktorá sa dostala naspäť do investičného pásma.

02.12.2023 13:02
Grécko / Euro / minca / peniaze / vlajka / Foto:
debata

Agentúra zvýšila rating Grécka ako emitenta dlhodobých záväzkov (IDR) na BBB- z BB+. Výhľad ratingu je stabilný. Ako dôvody uviedla priaznivú dynamiku dlhu, ako aj oddanosť vlády k pokračovaniu fiškálnej konsolidácie.

Fitch očakáva, že pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) sa bude naďalej rýchlo znižovať vďaka solídnemu nominálnemu rastu ekonomiky, lepšiemu fiškálnemu vývoju a priaznivej štruktúre dlhu z hľadiska jeho obsluhy. Agentúra takisto považuje politické riziká ohrozujúce fiškálne ozdravenie za nízke.

Grécky verejný dlh podľa Fitch tento rok klesne na 160,8 % HDP a zo 171,4 % HDP v minulom roku. Do roku 2027 by sa mal znížiť na 141,2 % HDP. Na porovnanie, na vrchole pandémie dosiahol až 205 % HDP.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac NBS ukázala, kto bude mať problém splácať hypotéku. Zopakovala, že veľa takých domácností nebude, no nakreslila aj horší scenár

Agentúra tiež ocenila vládny záväzok k fiškálnej konsolidácii. Primárny prebytok podľa prognózy agentúry tento rok 2023 stúpne na 1,1 % HDP a v rokoch 2024 – 2025 by mal dosiahnuť v priemere 2,2 % HDP.

Fitch je tak po S&P Global druhou z trojice najdôležitejších ratingových agentúr, ktorá zvýšila hodnotenie úverovej bonity Grécka do investičného pásma.

V dôsledku dlhovej krízy padli ratingy Grécka v roku 2010 hlboko do neinvestičného pásma. To spôsobilo, že vláda si už nedokázala zabezpečiť financovanie na finančných trhoch a Grécko museli zachraňovať krajiny eurozóny, Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB). Celková hodnota medzinárodnej finančnej pomoci dosiahla okolo 260 miliárd eur. Vďaka rozsiahlym úsporám, reformám a privatizácii sa krajina v roku 2018 dostala z krízy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dlh #rating