Národná banka analyzovala, či slovenské finančné domy znesú vyššie dane

Podľa vyjadrení, ktoré má Národná banka Slovenska od politikov, je možné očakávať, že banková daň sa na Slovensku zavedie. Ako pokračoval výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability v Národnej banke Slovenska Vladimír Dvořáček, sú dva možné modely. Jedným je zdaňovanie z pasív bánk, ako to už bolo skôr. No pravdepodobnejší sa im javí scenár, že to bude model dodatočného zdanenia, ktoré je možné podľa Dvořáčka vidieť aj v iných európskych krajinách.

27.11.2023 11:36
SR NBS Kažimír predikcia TK BAX Foto: ,
Na snímke sprava guvernér NBS Peter Kažimír a hlavný ekonóm NBS Martin Reiner.
debata

A keby si mohli vybrať, tak druhý model sa im javí ako menšie zlo pre sektor. Ako pokračoval riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák, stabilitu bankového sektora by to nemalo ohroziť. Ziskovosť bánk podľa neho totiž výrazne stúpla. A teda, ak sa aj bankový odvod zavedie, čo centrálna banka očakáva, že sa zavedie, neočakávajú, že by to ohrozilo stabilitu bánk. „No nepoznáme detaily, ako to bude nastavené a ako dlho to bude platiť,“ doplnil Ličák.

zamestnanci robotníci muži práca fabrika výroba Čítajte viac Utópia alebo realita najbližších rokov? Do práce by sme mohli chodiť menej často už čoskoro

Ako ešte nedávno povedal minister financií Ladislav Kamenický, bankový odvod určite bude. Strana Smer-SD nie raz informovala, že sa chystajú na rekordné zisky bánk a že chcú, aby celkové zdanenie bánk bolo v budúcom roku podstatne vyššie, ako je tomu doteraz. Cieľom je zabezpečiť, aby sa banky spolupodieľali na financovaní základných verejných funkcií štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS