Zatiaľ nás asi pri palivách nečaká žiadny cenový šok

Ceny benzínu by sa mali držať pod 1 eurom a 60 centami a ceny nafty okolo 1 eura a 60 centov.

26.11.2023 13:09
benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa,... Foto:
Cena benzínu by v najbližšom čase mala zotrvať pod hranicou 1,6 eura.
debata

Benzíny a motorová nafta by v najbližších týždňoch nemali zdražieť. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, vývoj na ropnom trhu by mal znamenať, že ceny palív na slovenských čerpacích staniciach zostanú v najbližších týždňoch na znížených úrovniach. „Teda ceny benzínu pod 1 eurom a 60 centami a cena nafty okolo 1 eura a 60 centov,“ dodal Pánis.

Ceny ropy zaznamenali v minulom týždni ďalšie marginálne straty vo výške necelého percenta, čím sa ich séria poklesov predĺžila na štyri týždne za sebou. Komodita sa pohybuje na štvormesačných minimách, keď severoamerická ropa WTI zotrváva tesne nad 75 americkými dolármi za barel a európsky Brent stagnuje mierne nad 80-dolárovou hranicou.

Nálada na ropnom trhu je podľa Pánisa pomerne ponurá. Spomaľujúce sa makroprostredie bude podľa neho znamenať horší ako očakávaný rast globálneho dopytu po komodite v najbližších mesiacoch. „Zároveň rastúca ťažba, k čomu prispievajú krajiny mimo kartelu OPEC+, vedie k viac vyrovnanému trhu, ktorý sa preklápa pomaly do prebytku. Výsledkom toho je postupný rast zásob komodity najmä v Spojených štátoch,“ dodal Pánis.

daniel-vagasky-becomes-the-new-ceo-of-shell-czech-republic Čítajte viac Chceme mať 100 čerpacích staníc, otvoríme prvé plynové „pumpy“, hovorí šéf spoločnosti Shell pre Česko a Slovensko

Počas minulého týždňa podľa Pánisa navyše rástla nervozita z toho, že OPEC+ prekvapujúco posunul až na záver mesiaca svoje zasadnutie, na ktorom sa malo rozhodovať o novom nastavení ťažby a zrejme aj prehĺbení škrtov s cieľom vybalansovať trh. „Medzi členskými krajinami sú zrejme veľké rozpory v rozsahu obmedzení ťažby. Najmä Angola a Nigéria, ktoré neboli schopné napĺňať svoje kvóty v ostatom čase, s negatívnym vplyvom na ich štátne rozpočty, naplno odmietajú ich zníženie od začiatku roka 2024, na čo tlačí najmä Saudská Arábia a Rusko,“ doplnil Pánis.

Ropa by sa mohla podľa neho dostať pod intenzívnejší predajný tlak, ak sa združenie dohodne len na predĺžení už platných obmedzení a Rijád neprehĺbi svoje škrty. „Saudi pritom nebudú mať veľkú ochotu samostatne znižovať ťažbu, keďže by strácali trhový podiel a aj rozpočtové príjmy,“ konštatoval Pánis.

debata chyba
Viac na túto tému: #tankovanie #ceny palív #cena benzínu #cena nafty