Ministerstvo financií zverejnilo prvý návrh novej dane. Priplatíme si za „neresti“

Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje návrh zákona, ktorým by sa na Slovensku zaviedla daň zo sladených nealkoholických nápojov. Vyplýva to z predbežnej informácie, ktorú rezort financií zverejnil na legislatívnom portáli slov-lex.sk.

23.11.2023 16:51
Ladislav Kamenický Foto:
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) počas rokovania poslancov parlamentu 15. novembra 2023
debata (102)

„Daň zo sladených nealkoholických nápojov bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby, pričom miera zdanenia sa bude odvíjať od obsahu použitého sladidla v nápoji. Jej zavedením v rámci konsolidačného úsilia dôjde k zabezpečeniu finančných zdrojov potrebných na financovanie verejných politík,“ informovalo ministerstvo.

Robert Fico, Robert Kaliňák, úrad vlády Čítajte viac S novým programom vlády prídu aj vyššie dane. Pozrite si, koho sa dotknú (+ prehľad)

Daň zo sladených nealkoholických nápojov je podľa MF efektívny nástroj overený praxou viacerých krajín OECD, s významným potenciálom motivovať spotrebiteľov k zdravšiemu spôsobu života. Redukcia nadmernej spotreby sladených nápojov totiž prispieva k zníženiu negatívnych dôsledkov na zdravie, a tým aj k zníženiu nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Rezort financií pripomenul, že trend zavádzania daní z nezdravých potravín a nápojov je v posledných rokoch viditeľný v krajinách EÚ aj v celosvetovom meradle. „Takéto dane zaviedlo v rôznych podobách už viac než 50 krajín, z toho 10 krajín je európskych. Zavedenie dane zo sladených nápojov aktuálne zvažuje aj Česko,“ priblížilo ministerstvo.

Verejnosť sa zatiaľ môže zapojiť do prípravy právneho predpisu zaslaním podnetov alebo návrhov do 1. decembra tohto roka. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania k samotnému zákonu je február 2024.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #nápoje #sladké