S novým programom vlády prídu aj vyššie dane. Pozrite si, koho sa dotknú (+ prehľad)

Vláda vo svojom programovom vyhlásení otvorene píše o zvyšovaní daní. Plánuje viac zdaniť majetnejších, banky, tvrdý alkohol, cigarety, hazard, ale zrejme aj znečisťovateľov ovzdušia.

22.11.2023 05:00
debata (235)
Vláda získala dôveru v parlamente
Video
Zdroj: TV Pravda

Štvrtý kabinet Roberta Fica (Smer) nemá v pláne dane len zvyšovať, ale zavádzať aj úplne nové dane. Z programového vyhlásenia vlády, ktoré v utorok schválili poslanci, napríklad vyplýva, že uvažuje o dani zo sladených nápojov.

Vyššie spotrebné dane z tabaku a alkoholu prídu už na začiatku budúceho roka. Šéf poslaneckého klubu Smer Ján Richter predpokladá, že zvýšenie daní na tabak a lieh sa premietne už do príjmov do rozpočtu na rok 2024. Podľa neho by zákony o vyšších daniach mohli prísť do parlamentu už na decembrovej schôdzi. Vtedy sa bude hlasovať zrejme aj o novom rozpočte na budúci rok.

Martin Wolf britský novinár Čítajte viac Šéfkomentátor Financial Times: Je neuveriteľné, čo Fico dokázal

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) vyčíslil, že potrebujú urobiť veľký konsolidačný balíček za dve až 2,5 miliardy eur. Musia totiž nájsť zdroje na financovanie avizovanej pomoci ľuďom s drahými hypotékami, drahými energiami a k tomu splniť svoj predvolebný sľub o vyplatení 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku, ale aj 300-eurového vianočného bonusu. Nová vláda sa tiež zaviazala, že bude znižovať deficit o pol percenta hrubého domáceho produktu ročne, čo je zhruba 650 miliónov eur.

Denník Pravda sa pozrel na to, ktoré dane by mohla vláda dvíhať a koho sa to dotkne.

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #alkohol #tabak