Ficova vláda schválila prvú štátnu pomoc. Dve firmy dostanú miliónové úľavy na daniach, navrhol ich ešte Ódorov kabinet

Vláda Roberta Fica schválila svoje prvé investičné stimuly. Na pondelkovom rokovaní kabinet odklepol štátnu pomoc pre spoločnosti FTE automotive Slovakia a Kuenz - SK. Prvá získa úľavu na dani z príjmov vo výške viac ako 17,5 mil. eur, druhá na úrovni 2 mil. eur. Oba návrhy predložila ešte úradnícka vláda Ľudovíta Ódora.

20.11.2023 10:47
slávnostný snem SMER jazdiareň fico Foto: ,
Robert Fico na sneme Smeru v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu.
debata (1)

FTE automotive Slovakia plánuje pri Prešove výrazné rozšíriť svoju výrobu. Investícia za viac ako 35 miliónov eur bude v Malom Šariši smerovať do výroby klimatizačných a tepelnoizolačných riešení pre automobilový priemysel. Do konca roku 2030 by malo vzniknúť 365 nových pracovných miest.

Kuenz – SK chce zase v Kechneci investovať do inovácie a rozšírenia výroby žeriavov na manipuláciu s kontajnermi 19 mil. eur. Vytvoriť by mal 15 nových pracovných miest.

SR vláda Winkelmann podpis zmluva investícia BAX Čítajte viac Štát podporí investíciu nemeckého Winkelmanna v Rimavskej Sobote. Firma dostane stimul vo výške desiatok miliónov eur

FTE automotive Slovakia je súčasťou skupiny FTE automotive, ktorá sa zameriava na výrobu automobilových dielov pre prevodovky a pohonné jednotky, hydraulických spojok, hydraulických bŕzd a snímačov. Na Slovensku pôsobí od roku 2004. Slovenský závod je zameraný najmä na produkciu a generálne opravy hydraulických bŕzd a brzdových systémov. Okrem toho prevádzkuje aj centrum výskumu a vývoja.

BYD - výroba Čítajte viac Číňania nepoľavujú. Plánujú zvýšiť dotácie na elektromobily, predaje áut sa medzitým zvyšujú

Kuenz – SK je súčasťou rakúskej skupiny Künz, ktorá sa zameriava na konštrukcie a na výrobu špeciálnych žeriavov. Má celosvetovo vedúce postavenie medzi výrobcami automatických elektrolýzových žeriavov a zároveň je špecialistom na vybavenia vodných elektrární a na stroje pre čistenie vtokov vodných elektrární. Má tri závody v Európe a jeden v Severnej Amerike, spolu zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Kuenz – SK vznikol v roku 2002, nový závod v priemyselnom parku Kechnec otvoril v máji 2006.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #investičné stimuly