Z Bruselu dorazila zlá správa, verejné financie budú najhoršie v EÚ. Fico s Kamenickým budú mať čo robiť

Slovensko bude mať najhorší deficit v roku 2024 aj v roku 2025. Ukazuje to nová prognóza z dielne Európskej komisie. V tom budúcom roku hovorí odhad o deficite 6,5 percenta. Predpoveď zverejnila eurokomisia v stredu.

15.11.2023 12:20 , aktualizované: 14:01
SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Ladislav Kamenický (obaja Smer) počas spoločného stretnutia na pôde rezortu financií 6. novembra 2023 v Bratislave.
debata (84)

Podľa prognózy bude musieť ministerstvo financií na čele s Ladislavom Kamenickým (Smer) zaviesť úsporné opatrenia, aby deficit dostali pod kontrolu.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Ficovi odsýpa čas, zahraničie ho sleduje. Čo sa stane, ak stratí jeho dôveru? Ako je na tom Slovensko s bankrotom?

Prognózu ukazuje nasledujúci graf:

Komisia očakáva, že deficit verejných financií sa v roku 2023 zvýši na 5,7 % HDP v dôsledku viacerých výdavkových opatrení, ako je mimoriadne zvýšenie dôchodkov alebo opätovné zavedenie bezplatných obedov pre žiakov. Nové opatrenia na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií tiež prispievajú k zvýšeniu pomeru deficitu v roku 2023.

V roku 2024 sa predpokladá ďalšie zvýšenie deficitu verejných financií na 6,5 % HDP, a to aj napriek zmierneniu inflačných tlakov a stiahnutiu opatrení súvisiacich s energetikou. Opatrenia v oblasti sociálnych výdavkov, ako je zrušenie krátenia príspevku na opatrovanie dôchodcovi, zmeny vo výmere invalidných dôchodkov a príspevku pre ľudí pracujúcich v sociálnych službách, majú výrazne zvýšiť deficit rozpočtu v roku 2024. K prehĺbeniu deficitu prispeje aj zvýšenie výdavkov na obranu.

Keďže sa očakáva, že väčšina novoprijatých opatrení bude trvalá, rozpočtový deficit by mal v roku 2025 zostať vysoký na úrovni 6,8 % HDP.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #deficit #Európska komisia