Potravinári varujú Fica: Ak zvýšite dane na tabak a nápoje, ublížite najslabším

Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa obáva toho, aby sa Slovensku nezvyšovali alebo nezavádzali dodatočné dane na potraviny, nápoje a tabak. Tento krok by podľa komory vytvoril ďalší tlak na ceny pre spotrebiteľov.

12.11.2023 09:43
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (7)

V otvorenom liste adresovanom premiérovi Robertovi Ficovi upozorňuje na to, že v iných krajinách zavedenie daní z potravín nemalo výrazný vplyv na výber daní, ani na verejné zdravie. Slovensko pritom podľa PKS dosahuje v rámci krajín Európskej únie niekoľko mesiacov jednu z najvyšších inflácií.

„Vstupné náklady pre potravinársky priemysel sú stále vyššie ako v období pred kovidom vo všetkých oblastiach, vrátane surovín, obalov, cien energií a dopravy," uviedla potravinárska komora. V septembri tohto roka dosahovalo Slovensko po Belgicku a Maďarsku najvyššiu hodnotu inflácie potravín vo výške 11,3 percenta.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Fico s Kamenickým potvrdili, že prídu nové dane pre jeden sektor. Prezradili, že budú dotovať hypotéky a vyriešia 13. dôchodky

„V čase, keď inflácia potravín dosahuje najvyššie hodnoty v rámci krajín EÚ, je preto kontraproduktívne zavádzať dane, ktoré budú ceny potravín ďalej zvyšovať, s negatívnym dopadom nielen na zraniteľné skupiny obyvateľstva, ale aj na potenciál hospodárskeho rozvoja a zamestnanosť’," uviedla komora v liste.

Slovenský potravinársky priemysel podľa PKS naďalej čelí bezprecedentným a dlhotrvajúcim vysokým výrobnom nákladom. V prípade mnohých kľúčových poľnohospodárskych komodít zostávajú ceny vysoké.

„Dane z potravín a nápojov v dôsledku cenovej elasticity nemajú potenciál výrazného výberu finančných prostriedkov pre štát, majú však negatívny sociálny dopad," upozornila komora. Zavedenie dane z potravín a nápojov bude mat’ podľa PKS za dôsledok, že domácnosti s nižším príjmom budú na potraviny vynakladať' viac finančných prostriedkov, prípadne budú siahať’ po menej výživných potravinách.

Pellegrini Čítajte viac Po voľbách potraviny do každej dediny, sľubuje Hlas. Strana ukázala, ako chce riešiť potravinové púšte

Jedným z častých argumentov na zavádzanie daní z potravín a nápojov je aj ochrana verejného zdravia. Skúsenosti z iných krajín pritom ukazujú, že zdaňovanie potravín nie je funkčným nástrojom na riešenie problémov verejného zdravia.

„Podľa odborných štúdií sú riešením na predĺženie priemernej dĺžky života vyššie investície do zdravotníctva a mohutná osveta medzi spotrebiteľmi o zdravom životnom štýle so zapojením organizácií na ochranu zdravia, súkromného sektora a združení," argumentuje potravinárska komora.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potravinárska komora Slovenska