Vláda rokovala o pomoci s drahými hypotékami. V hre sú zrejme dve možnosti

Vláda zatiaľ tají riešenie, ktoré pripravuje na boj s rastúcimi splátkami hypoték. Vláda na svojom rokovaní 8. novembra vzala na vedomie neverejný informatívny materiál, ktorý pripravilo ministerstvo financií.

08.11.2023 15:40
SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD) počas spoločného stretnutia na pôde rezortu financií 6. novembra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
debata (18)

Z neho vyplýva, že pomoc s hypotékami bude mať rôznu podobu. Po rokovaní vlády premiér Robert Fico oznámil, že minister financií predloží v skrátenom legislatívnom konaní legislatívu, ktorá bude riešiť ceny hypoték aj za rok 2023. Od roku 2024 sa mechanizmus podpory dlžníkov zo strany štátu zrejme zmení. O detailoch však nehovoril. Minister rezortu životného prostredia Tomáš Taraba pripustil, že vláda pravdepodobne schváli daňovú úľavu. Vláda chce podľa neho v tejto chvíli vyriešiť pomoc s drahými hypotékami pre končiaci sa rok 2023, pravdepodobne formou daňovej úľavy. Dlhodobejšie riešenie, ktorého súčasťou majú byť aj banky, by sa malo prijímať v budúcom roku.

Ladislav Kamenický a Robert Fico hovoria o rozpočte
Video
Zdroj: TASR

„My teraz ideme takto narýchlo riešiť rok 2023. Bude to vykrytie nárastu splátky pri určitom type úverov, pri drvivej väčšine, a do určitého príjmu, ktorý na domácnosť myslím bude do štyritisíc eur,“ uviedol šéf envirorezortu.

Šéf rezortu Ladislav Kamenický sa na rokovaní vlády dokonca nezúčastnil, keďže pracovne cestuje do Bruselu. To, čo vláda vzala na vedomie, je teda len informatívny návrh, nie návrh zákona, ktorý by vláda posúvala do parlamentu.

Ešte v utorok večer o pomoci s hypotékami hovoril na sociálnej sieti, nič nové však nepovedal. „My máme spravodlivé riešenie, ktoré pomôže ľuďom s refixáciou hypoték do budúcna a navyše vyriešime aj refixáciu hypoték za rok 2023, pri ktorých sa bývalé vlády na ľudí úplne vykašľali. Okrem refixácie úverov navrhnem aj riešenie nových hypoték pre mladých, aby si mohli zobrať úver na ich nové bývanie za zvýhodnených podmienok, kde im pomôže štát,“ napísal Kamenický.

Ako by mohla vyzerať konkrétna pomoc, nie je zatiaľ známe, ako pravdepodobné sa javia dve alternatívy. Buď sa v nejakej podobe vráti bonifikácia úrokovej sadzby, alebo sa nejakým spôsobom upraví daňové zvýhodnenie pre poberateľov hypoték.

Bonifikácia úrokovej sadzby na Slovensku fungovala do roku 2017, nárok na ňu mali mladí klienti bánk do 35 rokov, ktorí spĺňali príjmový limit. Toto riešenie od roku 2018 zaniklo a nahradilo ho daňové zvýhodnenie, na ktoré majú nárok opäť mladí ľudia, ktorí sa zmestia do vekového a príjmového limitu. Vláda, tak ako strana Smer v kampani avizovala, môže oživiť bonifikáciu úrokovej sadzby. Štát v spolupráci s bankou znižoval úrokovú sadzbu mladým klientom do 35 rokov. Klienti, ktorí sa zmestili do príjmového obmedzenia, mohli počítať s tým, že ich úroková sadzba v období piatich rokov bude nižšia o tri percentuálne body. Dva zadotoval štát, jeden pridala banka, v ktorej klient úver má. Vláda by v nejakej forme mohla bonifikáciu úrokovej sadzby opäť poskytovať.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac 600-eurový 13. dôchodok čelí kritike ekonómov. Čakali sme, že vláda ako prvé predstaví niečo iné, tvrdí analytik

Druhou možnosťou je rozšírenie daňovej úľavy. V súčasnosti existuje daňový bonus na zaplatené úroky vo výške 50 percent zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac je však do výšky 400 eur za rok. Tento bonus znižuje priamo daň, nie daňový základ. Uplatniť sa môže najviac zo sumy 50-tisíc eur a nárok na bonus majú ľudia do 35 rokov s mesačným príjmom, ktorý nepresahuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Jednou z možností by teda bolo, že vláda úpravou podmienok rozšíri okruh ľudí, ktorí budú mať na zníženie daní nárok.

Smer sľuboval bonifikáciu

O princípe bonifikácie hovorila strana Smer aj v predvolebnej kampani. „Smer – SSD bude v prípade pretrvávajúcich vysokých úrokových sadzieb na hypotekárne úvery presadzovať zmysluplnú štátnu bonifikáciu úrokovej sadzby, resp. štátny príspevok tak, aby sa hypotekárne úvery stali pre obyvateľov s nižšími príjmami dostupnejšími,“ mala strana Smer v predvolebnom programe.

Aktuálny premiér Robert Fico pred voľbami sľuboval, že riešenie okolo vysokých cien hypoték doručí na prvé rokovanie vlády v prípade, že Smer bude pri moci. O hypotékach sa napokon hovorí na treťom zasadnutí vlády, teda v relatívne krátkom čase po sformovaní koalície. Práve Robert Fico bol pred voľbami jedným z tých politikov, ktorí šírili nervozitu okolo nárastu cien hypoték.

Fico hovoril o enormnom náraste mesačnej splátky, ako príklad použil situáciu človeka, ktorému sa zvýši splátka hypotéky o päťsto eur mesačne.

manželia, mladý pár, hypotéka, úver, mladí ľudia Čítajte viac Hypotéky môžu byť ešte o niečo drahšie, no vlna rastu úrokových sadzieb sa pomaly končí

O päťsto eur a viac sa pritom podľa prepočtov Národnej banky Slovenska a ministerstva financií pod vedením úradníckej vlády zvýši splátka v prípade zhruba 1 500 tých hypoték, ktoré sa budú refixovať do konca roka 2025.

Fico upozornil na situáciu človeka, ktorý bude podľa nových podmienok platiť mesačnú splátku vo výške 1 316 eur, kým predtým platil 840 eur. To je prípad, keď sa pôvodná výška hypotéky rádovo mohla pohybovať aj okolo hodnoty štvrť milióna eur. Ďalšou možnosťou by bola aj nižšia hypotéka, no tá by musela mať krátky splátkový kalendár.

Exminister financií Horváth nepovažuje nápad, že by mal štát umelo znižovať klientom úrokovú sadzbu, za dobré riešenie. „Táto forma podpory je problematická z viacerých hľadísk, nielen z pohľadu toho, že momentálne potrebujeme konsolidovať verejné financie a nie vymýšľať nové výdavkové tituly. Je to problematické aj z toho hľadiska, že v podstate podporuje cenový vývoj na trhu s nehnuteľnosťami. To je v konečnom dôsledku krok v prospech tých, ktorí teraz už vlastnia nehnuteľnosť a v prospech developerov,“ povedal vtedajší šéf rezortu Horváth.

Rezort financií, Národná banka Slovenska (NBS) a Slovenská banková asociácia (SBA) ešte počas volebnej kampane krotili vyhlásenia o tom, že pod vplyvom rastúcich splátok úverov budú klienti bánk prichádzať o strechu nad hlavou.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #hypotéka #úrokové sadzby #splátky