Američania sú o krok bližšie k veľkým dodávkam plynu do Európy. Celý kontinent potrebuje surovinu, kontrakt by bol na 15 rokov

Americký ropný koncern Chevron rokuje o dlhodobých zmluvách na dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy až na 15 rokov. Očakáva sa, že región bude od dovozov závislý dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, uviedol vo štvrtok výkonný riaditeľ spoločnosti Colin Parfitt.

02.11.2023 13:40
LNG terminal zasobnik zemny plyn Foto:
LNG terminál, ilustračný obrázok.
debata (7)

Dovoz LNG do Európy prudko vzrástol po tom, ako Rusko vlani po invázii na Ukrajinu obmedzilo dodávky svojho plynu cez potrubia. Kupujúci sa pôvodne usilovali o krátkodobé kontrakty na obdobie do piatich rokov vzhľadom na neistotu na trhu a ambície krajín znížiť svoju závislosť od fosílnych palív.

LNG terminál Bratislava Čítajte viac Nový terminál na LNG na Dunaji: Aktivisti protestujú, má byť na ploche 5 kilometrov štvorcových

To sa však zmenilo, pretože sa zvýšil dôraz na zabezpečenie dodávok energií, uviedol Parfitt. Európski zákazníci teraz chcú strednodobé dohody v horizonte do 15 rokov a na niektorých sa už pracuje, dodal.

Spoločnosť Chevron bude dodávať väčšinu LNG zo Spojených štátov, ktoré sa v posledných rokoch stali jeho popredným exportérom. Vývoz LNG z krajiny zaznamenal v októbri doteraz druhú najvyššiu úroveň, pričom hlavným odberateľom zostáva Európa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #LNG #Chevron