Nový terminál na LNG na Dunaji: Aktivisti protestujú, má byť na ploche 5 kilometrov štvorcových

Envirorezort ešte nerozhodol o rozklade (odvolaní) organizácie Greenpeace Slovensko k postaveniu terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Bratislave. Pre TASR to potvrdil hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

03.10.2023 11:08
LNG terminál Bratislava Foto:
Vizualizácia navrhovanej činnosti.
debata (3)

„V súčasnosti ešte nepadlo rozhodnutie. Projekt takéhoto rozsahu predstavuje skutočne komplexnú problematiku, kladie tak významné časové nároky na celý odvolací proces,“ povedal Ferenčák.

MŽP vydalo koncom marca záverečné stanovisko v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a odporučilo vybudovanie terminálu LNG v Bratislave. Negatívne vplyvy na životné prostredie je podľa neho možné odstrániť opatreniami. Greenpeace Slovensko preto podal rozklad k jeho rozhodnutiu.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Šéf SPP o cenách plynu: Ak nepríde zásah vlády, účty budú dvojnásobné

Proti výstavbe LNG terminálu protestovali v minulosti aktivisti z rôznych enviroorganizácií vrátane Greenpeace. Spoločnosť Verejné prístavy, ktorá má terminál postaviť, tvrdí, že LNG výrazne znižuje produkciu oxidu uhličitého a neprodukuje takmer žiadne pevné častice. Zavedenie LNG zvýši kvalitu ovzdušia, konštatuje. Slovenský plynárenský a naftový zväz odmieta tvrdenia, že zemný plyn a skvapalnený zemný plyn sú palivá porovnateľné z hľadiska ich environmentálnych vplyvov s palivami, ako nafta a uhlie.

Terminál má byť umiestnený v bratislavskom verejnom prístave, na hlavnom toku Dunaja a na polostrove prístavného bazéna Pálenisko. Plocha areálu navrhovanej činnosti zaberá 5500 štvorcových metrov. V blízkosti sa nachádza Prístavný most. Náklady na výstavbu odhaduje investor približne na 40 miliónov eur bez DPH.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #LNG