Slovenská pošta zdražuje. Ceny pôjdu hore o takmer 12 percent, za čo si priplatíte?

Ceny služieb Slovenskej pošty od nového roka zrejme porastú. Celkovo by sa ceny univerzálnych služieb a poštovného platobného styku mali zvýšiť o 11,39 %. Vyplýva to z návrhu na zmenu opatrenia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb predloženého do medzirezortného pripomienkového konania. Opatrenie by malo nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024.

31.10.2023 12:24
Pobočka Slovenská pošta Považská Bystrica Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zvýšenie cien za poštové služby má prispieť k stabilizácii finančnej situácie Slovenskej pošty a zabezpečiť tak poskytovanie univerzálnej služby a poštového platobného styku v primeranej kvalite. V predkladanom návrhu sa nemení doterajší spôsob regulácie cien pri poskytovaní univerzálnej služby a poštovom platobnom styku, ale upravia sa maximálne ceny v tarife dotknutých produktov a služieb pošty.

vodík Čítajte viac Našli zrejme najväčšie ložiská paliva budúcnosti. Niektorí vedci hovoria o veľkom objave

Zmeny sa dotknú cien obyčajných listov prvej a druhej triedy. Ceny obyčajných listov prvej triedy za zvýšia o 30 centov, na sumu 1,50 eura. Listy prvej triedy do dvoch kilogramov by mali zdražieť o 10 centov, teda na 3,50 eura. Listy druhej triedy do 50 gramov by mali zdražieť o 10 centov, ceny ostatných listov druhej triedy porastú o 20 centov. „Doporučené“ podanie by malo byť drahšie o 10 centov, rovnako tak aj cena doručenky. „Zvýšenie cien listov prvej a druhej triedy a služby doporučene sa premietne aj do cien zapísaných listových zásielok, ako sú doporučené listy, poistené listy a úradné zásielky,“ píše sa v predloženom návrhu.

Úrad pre reguláciu poštových služieb v návrhu odporučil využívať elektronický podací hárok (ePH), kde sú ceny doporučeného a poisteného listu nižšie až o 50 centov a úradnej zásielky až o 60 centov. Cena doporučeného listu podávaného cez ePH sa v priemere zvyšuje o osem percent a úradnej zásielky podávanej cez ePH sa v priemere zvyšuje o 11,5 %," uviedli v návrhu.

Zvýšenie cien sa dotkne aj poštového platobného styku. Najviac by sa mala zvýšiť cena poukazov na adresu, a to od 20 centov až do jedného eura. Cena poštových poukazov na výplatu (účet – hotovosť) by sa mala zvýšiť od 20 centov do 50 centov a cena poukazu na účet by mala narásť o 10 až 50 centov.

Hoci Slovenská pošta upravovala ceny od 1. marca tohto roka, v prvom polroku 2023 hospodárila so stratou – 8,089 milióna eur z univerzálnej služby. Stratu spôsobil nepredpokladaný pokles objemu podávaných zásielok a výpadok výnosov, píše sa v navrhovanom materiáli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #zdražovanie