Nový typ dávky dostalo už vyše 17-tisíc ľudí. Priemerná suma je 400 eur

Otcovskú dávku, ktorá sa na Slovensku zaviedla od novembra minulého roka, dostáva mesačne približne dvetisíc otcov. Za január až september tohto roka ju zo Sociálnej poisťovne dostalo 17,4 tisíca otcov. Priemerná výška otcovskej dávky za deväť mesiacov tohto roka dosiahla takmer 380 eur, za september pritom otcovia dostali v priemere takmer 408 eur. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne.

30.10.2023 13:42
rodina, deti, školáci, knižnica, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Otcovská dávka je nový typ dávky, ktorý Sociálna poisťovňa poskytuje otcovi z dôvodu starostlivosti o dieťa maximálne dva týždne v období šiestich týždňov po narodení dieťaťa.

žena, dôchodkyňa, laptop Čítajte viac Tisíce ľudí utekajú z práce do dôchodku. Penzie sa im zvýšia o vyše 20 percent, chcú byť v zdraví s vnúčatami

V prípade tzv. otcovského Sociálna poisťovňa nesleduje, či matka dieťaťa zároveň poberá materskú dávku alebo rodičovský príspevok. Otcovia detí môžu požiadať Sociálnu poisťovňu o vyplácanie tzv. otcovského prostredníctvom tlačiva zverejneného na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Po dvojtýždňovom poberaní otcovskej dávky môžu otcovia dostávať zo Sociálnej poisťovne aj materskú dávku. Na čerpanie materskej dávky pre to isté dieťa po poberaní otcovskej dávky zostane otcom v zásade 26 týždňov. Nárok na materskú dávku si môžu uplatniť do troch rokov veku dieťaťa.

Ak si otec nárok na otcovskú dávku neuplatní, môže po splnení zákonných podmienok čerpať materskú dávku na celé obdobie 28 týždňov, najskôr však šesť týždňov od pôrodu, ak už matka nepoberá na to isté dieťa materskú dávku a nepoberá ani rodičovský príspevok z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #dôchodky