Aj Slováci môžu mať európsky dôchodok. Tento nástroj potrebuje väčšiu podporu štátu, odkazujú analytici

Občania Slovenska oceňujú výhody celoeurópskeho dôchodkového produktu (PEPP), teda európskeho dôchodku. Na Slovensku ponúka európsky dôchodok a príspevky doň sedem zamestnávateľov.

28.10.2023 15:52
dôchodcovia, manželia, dôchodok Foto:
Európske dôchodkové sporenie potrebuje podľa analytikov zmeny.
debata (2)

Vyššia miera podpory štátu a úpravy legislatívy by PEPP dokázali zatraktívniť. Uviedla to spoločnosť Finax, ktorá je jediným poskytovateľom tohto typu dôchodku naprieč krajinami Európskej únie (EÚ).

Možnosť daňového zvýhodnenia príspevkov od zamestnávateľa či vyňatie z exekúcií by mohlo podľa Finaxu pomôcť zatraktívniť využívanie PEPP. Viacerí spotrebitelia si uvedomujú negatíva súčasného tretieho piliera. Dlhodobé zhodnotenie v treťom pilieri totiž býva nízke. Dôvodom je zlá alokácia spotrebiteľov v konzervatívnych fondoch, ktorá je často sprevádzaná vysokými poplatkami.

Daniel Kollár, generálny riaditeľ ČSOB Čítajte viac Riaditeľ ČSOB Daniel Kollár: Zisk bánk vyzerá pekne, no väčšinu potrebujeme na ďalšie úverovanie

„Veríme, že presun zabezpečenia dôchodkov z pliec štátu viac na sporiteľov je aj v záujme novej vlády, sledujúc demografický vývoj a napätú rozpočtovú situáciu. Motivácia a rôzne zvýhodnenia sporiteľov európskeho dôchodku sa ukazujú ako rýchle a dostupné riešenie, ktoré stačí vhodným spôsobom zaviesť do praxe,“ uviedol zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Finax Juraj Hrbatý.

Rozdielom medzi európskym dôchodkom a tretím pilierom je aj samotné zhodnotenie PEPP. V čase výplatnej fázy sa totiž úspory ďalej zhodnocujú. Spoluzakladateľ Finaxu Radoslav Kasík priblížil, že na Slovensku poberajú ľudia dôchodok v priemere 19 rokov. Je to pritom dlhá doba na to, aby investícia zostávala v konzervatívnom móde, teda v dlhopisoch, ako to je dnes v treťom pilieri. Sporitelia tak môžu prísť o veľkú časť dôchodku.

Európsky dôchodok majú občania na Slovensku možnosť získať od septembra minulého roka. Slovensko bolo prvou krajinou EÚ, kde sa európsky dôchodok zaviedol. Sporitelia v Poľsku si môžu zriadiť európsky dôchodok od stredy (25. 10). Okrem Slovenska je dostupný v Chorvátsku a Česku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #sporenie #dôchodkové sporenie