Slovenskí daniari začali vyberať oveľa viac daní. Spustili lepšie a kvalitnejšie kontroly

Slovensko pokračuje v znižovaní daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty (DPH). Podľa najnovšieho odhadu Európskej komisie dosiahla za rok 2021 hodnotu 10,6 % a medziročne sa znížila o 3,4 percentuálneho bodu. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

25.10.2023 08:01
Jiží Žežulka Foto:
debata

Daňová medzera na DPH je rozdiel medzi potenciálnym výnosom dane, ktorú mal štát vybrať, ak by sa všetky ekonomické subjekty správali v súlade so zákonom a skutočne vybranou daňou.

remišová Čítajte viac Končiaci minister, ktorý prišiel po Remišovej: Ak by takto fungoval jeden štátny úrad na trhu, zbankrotoval by

Európska komisia v utorok zverejnila odhad daňovej medzery na DPH za jednotlivé krajiny za rok 2021. Výsledky potvrdili klesajúci trend daňovej medzery na Slovensku, ale aj naprieč krajinami Európskej únie. Daňová medzera DPH na Slovensku za rok 2021 v nominálnom vyjadrení predstavuje 871 miliónov eur. Medziročne sa znížila o 3,4 percentu­álneho bodu, vďaka čomu sa do štátneho rozpočtu dostalo o 270 miliónov eur viac.

Pod pozitívny vývoj sa podľa hovorkyne finančnej správy podpísalo najmä zefektívnenie interných procesov finančnej správy v oblasti kontroly a analýzy rizík. Rozšírilo sa zameranie na nové druhy obchádzania daňových povinností, väčší dôraz finančná správa kládla na kvalitu vykonávanej kontrolnej činnosti a vymáhania dorubenej dane.

„Paradoxne k lepším číslam prispela aj pandémia COVID- 19, na čo poukazuje vo svojej správe aj samotná Európska komisia. Prijímanie opatrení na ochranu zdravia obyvateľov totiž prispeli k obmedzeniu podnikania v niektorých oblastiach," uviedla Rybanská. Ide najmä o gastrosektor, či služby, v ktorých finančná správa dlhodobo eviduje najvyššiu daňovú medzeru. Pandémia tiež priniesla aj nárast bezhotovostných platieb a online nákupov, čím sa zase znížilo riziko obchádzania daňových povinností.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #daniari #Finančná správa